Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lecsukhatják a náci aranyvonatot kereső kincsvadászokat

2015. szeptember 8. 10:00 MTI

Jogi következmények fenyegethetik azt a két lengyelországi férfit, akik állítólag egy második világháborús német páncélvonatot találtak a föld alatt a délnyugat-lengyelországi Walbrzych közelében. 

A lengyel műemlékvédelmi előírások alapján akár 30 napos elzárásra is ítélhetik azt, aki engedély nélkül történelmi emlékek kiásásába fog - írta hétfőn a Gazeta Wroclawska. A lap tudósítása alapján nem világos, mennyi ideje tudnak a hatóságok a feltételezett leletről, melynek nyomán augusztus közepe óta terjednek a hírek az alsó-sziléziai föld mélyén nyugvó, a szóbeszéd szerint a nácik által rabolt kincsekkel megrakott szerelvényről.

A walbrzychi kincskeresők ügyvédje elmondta a lapnak, hogy ő már júliusban értesítette a kulturális minisztériumot egy "feltehetően" második világháborús vonat megtalálásáról. A két kincskereső, a lengyel Piotr Koper és a 18 éve Lengyelországban élő német Andreas Richter félkész honlapján látható egy földradarfelvétel, mely állítólag a megtalált szerelvényt ábrázolja.

Wieslaw Nawrocki krakkói specialista szerint azonban a kép két különböző felbontású felvételből összeállított fotomontázs, ez szabad szemmel is látható, "elég kinagyítani és a pixeleket összehasonlítani". A Gazeta Wyborcza című lapnak azt is elmondta, hogy a kép is nem tipikus földradarfelvétel, inkább lézerszkennerrel készülhetett. A szakértő "új, ám olcsó" készülékről beszélt.

Katonai szakértők pénteken megtekintették a Wroclaw és Walbrzych közötti vasútvonal mentén lévő állítólagos lelőhelyet, és hétfőn a terepnek a keresésre való előkészítését javasolták Tomasz Siemoniak védelmi miniszternek. A pontosabb földradarvizsgálatok elkezdéséhez meg kell tisztítani a területet a szeméttől, az öreg fák maradványaitól és az aljnövényzettől. A feltételezett vonat állítólag 50 méter mélyen van a föld alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lecsukhatják a náci aranyvonatot kereső kincsvadászokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra