Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Las Vegas-t 35, Disneylandet 59 évvel előzte meg a lágymányosi Konstantinápoly, Buda szórakoztató-negyede

2020. július 11. 08:33 Jamrik Levente

Végjáték: a török áfium

Bár Ráth Károly főpolgármester kilátásba helyezte, hogy villamossal is megközelíthető lesz a lágymányosi vigalmi negyed az Erzsébet híd 1898-ban esedékes felavatása után, ám ígéretét sohasem kellett betartania.

A főváros részéről ugyanis a gyorsan kivetett 4 százalékos színházi és mulató adó, a folyamatos rossz időjárás, illetve ennek következtében elszaporodó szúnyoginváziók miatt, a főváros lakóit már nem érdekelte a dél-budai díszletváros nyújtotta szórakozási lehetőségek, így a nyitástól számított fél év elteltével a vállalkozás csődbe ment.

A céget hivatalosan 1896. október elsején számoltatta fel Ney Aladár királyi ítélőtáblai bíró. A sok hiteltartozás és ki nem fizetett biankók miatt, Somossy három év múlva kénytelen volt a Nagymező utcai mulatóját is elárvereztetni.

Volt lokáljának évi 7200 koronás kegydíjából bár még annyi futotta öreg erejéből, hogy megnyitotta a Király utcai Új-Somossynak hívott orfeumát, de ezt is csakhamar csődbe vitte nagyvonalú költekezési szokásai miatt. Az öreg Singer teljesen elszegényedve 1902. szeptember 19-én halt meg Nagymező utcai egykori orfeumával szemközti kis bérlakásában.

A promontori Duna-ágat 1903-ban vette vissza az állam az élet császárának kölcsönt adó uzsorásoktól, hogy további feltöltések után itt építhesse fel a József Műegyetemet. A megmaradt lágymányosi tó teljes feltöltésére a Horthy Miklós (ma Petőfi) híd megépüléséig kellett várnia a budapestieknek, hogy 1960-tól a párt itt építhesse fel a campus többi tanulmányi épületét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Las Vegas-t 35, Disneylandet 59 évvel előzte meg a lágymányosi Konstantinápoly, Buda szórakoztató-negyede

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra