Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Közösen uralkodhattak Tutanhamon nővérei a fiú trónra lépése előtt

2019. április 29. 12:08 MTI

A kanadai tudós, aki egy virginiai egyiptológiai konferencián számolt be felfedezéséről, a szemiotikán (jelek tudománya) alapuló ábrázoláselemzések alapján jutott újszerű következtetésére.

<

Egy kanadai tudós szerint a legendás Tutanhamon fáraó előtt annak két nővére uralkodott Egyiptomban, közös néven. Valérie Angenot, a montréali Québec-i Egyetem egyiptológusa, művészettörténésze úgy véli, hogy Ehnaton fáraó halálakor egyetlen fia, Tutanhamon négy- vagy ötévesen még túl fiatal volt az uralkodásra, ezért két nővére, a fáraó első és negyedik lánya, Meritaton és Nofernoferuaton Ta-serit közösen lépett trónra Anhetheperuré néven.

Ehnatonnak összesen hat lánya született, egyetlen fia utolsó gyermekeként jött világra. Az egyiptológia eddig úgy tartotta, hogy Ehnaton és Tutanhamon között egy királynő uralkodott Egyiptomban, de kilétéről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint felesége, Nofertiti kormányzott tovább, talán férfinéven, mások szerint a fáraó egyik lánya, Meritaton lehetett a királynő, de felmerültek más elméletek is.

Angenot, aki egy egyesült államokbeli, virginiai egyiptológiai konferencián számolt be felfedezéséről, a szemiotikán (jelek tudománya) alapuló ábrázoláselemzések alapján jutott újszerű következtetésére. Egyebek közt tanulmányozott egy Berlinben lévő sztélét, amelyen két személy ül a trónon, és egyik cirógatja a másik állát. A montréali kutató szerint "100 százalékig biztos", hogy egy ilyen gesztust kizárólag hercegnők irányában gyakoroltak.

A kutató emellett tanulmányozott olyan azonosítatlan királyfejszobrokat, amelyekről azt gondolják, hogy Ehnatont, Nofertitit vagy Tutanhamont ábrázolhatják, és "mivel az egyiptomi művészet az arányok rendszerén alapszik", e fejszobrokat összehasonlította hercegnők azonosított szobraival, és sikerült kimutatnia, hogy egyes királyfejek valójában fáraóvá előlépett hercegnők fejét ábrázolják. Valérie Angenot azt mondta, hogy az egyiptológia nagyon konzervatív tudományág, ennek ellenére elméletét meglepően jól fogadták, csak két kollégája szállt szembe vele nagy vehemenciával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Közösen uralkodhattak Tutanhamon nővérei a fiú trónra lépése előtt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra