Múlt-kor.hu

Kylie Minogue őse volt az egyik legidősebb asszony, akit felakasztottak Nagy-Britanniában

Kylie Minogue őse volt az egyik legidősebb asszony, akit felakasztottak Nagy-Britanniában

2017. december 5. 11:33

A Grammy-díjas ausztrál énekesnő, Kylie Minogue ük-ük-ük-ük-üknagyanyját, a 69 esztendős Dinah Riddifordot 1816-ban kapták el, miután többek között szalonnát és egy réz teafőzőt lopott. Tettéért kötelet kapott. Brit genealógusok szerint ő volt az egyik legidősebb asszony, akit felakasztottak a szigetországban. Fiát és bűntársát, Luke-ot nem végezték ki, hanem deportálták Ausztráliába. Kutatásaik során megtalálták azt a gloucesteri helyszínt, ahol a nyilvános kivégzés lezajlott, továbbá egy 1929-es fényképet is, amelyen a popsztár felmenői láthatók.

A 69 éves Dinah Riddiford a délnyugat-angliai Gloucester városában egy lopást követően került börtönbe 1816-ban. Miután kötél általi halálra ítélték, és az ítéletet végre is hajtották, a legtöbben „The Granny Hanging”, vagyis Lógós nagyi néven emlegették az idős asszonyt. A genealógusok most kiderítették, hogy a hírhedt nő – aki II. György király országlásának 20. évében, vagy ha úgy tetszik: az osztrák örökösödési háború végén született – a széles körben ismert popénekes, Kylie Minogue egyik felmenője.

A bírósági feljegyzések szerint Dinah Riddiford és fia, Luke két oldalnyi szalonnát és két malacpofát tulajdonított el a sértettől, amiért mindkettejüket lecsukták. Kiderült, hogy emellett még elcsentek egy nyelvdarabot, egy jókora darab vajat a cserépedénytartójával együtt, valamint egy réz teafőzőt. A visszaeső asszonyt halálra ítélték, és 1816. szeptember 7-én az ujjongó tömeg kiáltásai közepette felakasztották, Luke azonban megúszta a kötelet, és fegyencként Ausztráliába deportálták.

A kutatások nem tudták kideríteni, hogy az idős asszonyt hol tartották fogva, ám Lucy Tyndall brit kutató szerint a kivégzés helye bizonyos: a gloucesteri börtön (lásd a fotót), amely ma már múzeumként üzemel.

Kylie Minogue őse volt az egyik legidősebb asszony, akit felakasztottak Nagy-Britanniában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tavasz: Halálos tudomány

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra