Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Különös, ám sikeres szövetségre lépett Mussolini ellen az Egyesült Államok és az olasz maffia

Különös, ám sikeres szövetségre lépett Mussolini ellen az Egyesült Államok és az olasz maffia

2023. szeptember 18. 18:06 Múlt-kor

<

Alku az ördöggel

Luciano ekkor már egy ideje börtönben ült, és hajlott a megállapodásra. Annyit kért, hogy a közép-nyugati büntetés-végrehajtási intézményből, ahol éppen ekkoriban ült, szállítsák át egy működési területéhez közelebbi helyre, továbbá szerette volna, ha csökkentik a harminc éves büntetését, illetve az egész műveletet titokban kívánta tartani, mert félt az esetleges fasiszta érzelmű olasz társai bosszújától.

A feltételeket végül elfogadták, így Luciano látogatóit nem ellenőrizték, a csomagjait békén hagyták és szabadon tárgyalhatott az embereivel.

Az együttműködés sikeresnek bizonyult, a maffiavezér tartotta a szavát, és Albert Anastasián, egy másik maffiavezéren keresztül, elintézte, hogy New York kikötője a béke szigete maradjon a háború alatt. Igaz, ezért el kellett törni néhány kart és lábat. Ha valahol azt tapasztalták, hogy egy szakszervezeti vezető sztrájkot szervez, „elbeszélgettek” vele. Az is előfordult, hogy Hoffenden gengsztereket küldött, hogy két németgyanús figurát megvizsgáljanak. Az eredmény az lett, hogy a két említett személyről azt a jelentést kapták, hogy többet nem fognak zavarni senkit.

Hadműveleti támogatás

1943. január 14–24. között tartották a casablancai konferenciát, amelyen Churchill és Roosevelt többek között egy új front megnyitását határozták el. A kinézett helyszín Szicília szigete volt, ám a szövetségesek meglepve tapasztalták, hogy földrajzi ismereteiket alaposan fel kell javítani. Szerencséjükre éppen kéznél volt az a szervezet, amely információkat gyűjthetett a területről.

Lucky Luciano és Meyer Lansky segítségével a maffia a Szicíliáról bevándoroltak és menekültek százait irányította a haditengerészet hírszerzéséhez. Ott kihallgatták őket, ha rendelkezésükre álltak fényképek vagy más dokumentumok, bekérték, valamint részletesen be kellett számolniuk szülőhazájuk földrajzi viszonyairól. Az így összegyűjtött adatokat egy háromfős csapatra bízták, amelyet a szicíliai nyelvjárásokat ismerő Anthony J. Marsloe hadnagy vezetett, és amelynek tagja volt Paul A. Alfieri hadnagy is.

Az adatok felhasználása mellett az invázió 1943. július 9-10-én indult meg. A szövetséges csapatokkal együtt megérkezett Marsloe hírszerző egysége, amely felvette a kapcsolatot a frontvonal mögött egy brooklyni maffiózó emberével, akit Lucky Luciano csempésztetett haza Szicíliába, mivel az amerikai hatóságok rendőrgyilkosságért villamosszékbe akarták küldeni.

Az egységet vezető Alfieri megkapta a Luciano nevében kért segítséget. A helyiekkel együtt megtámadták az egyébként kevéssé őrzött olasz haditengerészeti parancsnokságot, ahol Alfieri értékes térképekre bukkant. Ezeken többek között a tengeri aknazárakat és a tengelyhatalmak parti védműveit is feltüntették. Az akcióért Alfieri később kitüntetést kapott.

A maffia és a flotta együttműködéséről, amely az Underworld (Alvilág) hadművelet nevet viselte, a parancsnokság döntése értelmében a későbbiekben nem eshetett szó, csak évtizedekkel később hullt le a lepel a különös szövetségről. Az amerikaiaknak Szicíliában később meg is gyűlt a bajuk a helyi alvilággal, mivel eleinte következetesen eltávolították a fasiszta tisztségviselőket és polgármestereket, akiket azonban gyakran a maffia emberei váltottak fel, így a második világháború után a szervezett alvilág visszaszerezhette a hatalmát.

Talán az értékes segítség is szerepet játszhatott abban, hogy Lucky Luciano börtönbüntetését rövidebbre szabták, és 1946-ban kiutasították Olaszországba. Nem maradt ott sokáig, hamarosan áttelepült Kubába, hogy onnan folytassa hatalma építését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különös, ám sikeres szövetségre lépett Mussolini ellen az Egyesült Államok és az olasz maffia

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra