Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Különleges középkori hangszer került elő egy kenti ásatáson

Különleges középkori hangszer került elő egy kenti ásatáson

2022. november 18. 11:50 Múlt-kor

Az angliai Herne Bay-ben zajló feltárások során egy ritka, csontból faragott fuvolát találtak a Cotswold Archaeology régészei.

A kutatócsapat egy 61 hektáros terület feltárásán dolgozott, ahol 2021-ben kutatóárkokkal már késő bronzkori és római, illetve középkori tevékenység nyomaira bukkantak.

Az idei év során végzett ásatások gödröket és árkokat találtak. Az ezekben szórványosan felfedezhető cserépedény-maradványok kormeghatározása a középső és a késői bronzkor, illetve a római kor közé mutat, és egy közeli településhez kapcsolódó mezőgazdasági tevékenységre utal a területen.

Patrióta

A feltárt terület egy másik részén cölöplyukak jelzik egy négyszög alaprajzú épület egykori helyét, további ilyen lyukak és más gödrök pedig azt mutatják, hogy a környék az angolszász időszakban is lakott volt.

A kutatók feltártak továbbá két árkot is, amelyek egy bekerített területet határolhattak, de ennek funkciója egyelőre ismeretlen.

Egy középkori gödör feltárása során egy csontból faragott, a korai ajaksípos hangszerek közé tartozó fuvolát találtak. A hangszert láthatólag értő kezek faragták ki egy birka vagy kecske sípcsontjából, öt hanglyukkal és egy hüvelyklyukkal rendelkezik.

A régészek szerint egykor fúvóka is tartozhatott hozzá, ez azonban mára elveszett.

A gödörben talált középkori kerámiákat a 12-15. század közé datálták, ami utalhat a fuvola korára is, de ezt későbbi vizsgálatok még pontosíthatják.

Hasonló lelet került elő 1964-ben a somerseti Keynsham Abbey-ben, ahol egy 14. századi érme társaságában találtak rá a hangszerre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különleges középkori hangszer került elő egy kenti ásatáson

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra