Múlt-kor.hu

Különleges gemmát találtak Nagy Heródes mauzóleuma mellett

Különleges gemmát találtak Nagy Heródes mauzóleuma mellett

2015. március 18. 13:50

Áttetsző, Diana római istennőt ábrázoló narancssárga gemma került elő a Nagy Heródes által építtetett mauzóleum mellett.

A karneolból készült gemmán Diana (vagy görög megfelelője, Artemisz) képe látható: az istennő haja pazarul kidolgozott, ujjatlan ruhát visel, bal válla mögött pedig egy tegez van, s egy íj áll ki jobb vállából. Diana a római mitológiában a népek védnöke, a nők, a szülés és gyermeknevelés patrónusa, illetve - a klasszikus köztársaság időszakától - a vadászat istennője.

A közelben, egy szeméttelepen egy vasgyűrűt is találtak, feltehetően ebből esett ki az ékkő. Kutatók szerint az ékszert egy római katona viselte, aki éppen ezen a helyen állomásozott Nagy Heródes halálát követően. Ezt látszik alátámasztani, hogy a gyűrű elég nagy, s valószínűleg férfi hordta, Diana pedig nagyon népszerű volt a római katonák körében. Ez minden bizonnyal pecsétnyomóként funkcionálhatott: valami puha anyagba, így agyagba vagy méhviaszba nyomhatták az istennő képét.

Gemma

I. Heródes (i.e. 74/73-i.e.4) a Római Birodalom kliens királyságaként létező Júdea királya volt i. e. 37-től haláláig. Jeruzsálemtől 12 kilométerre délre építtette fel Herodium nevű palotáját, ahol 2007-ben régészek egy mauzóleumot találtak, feltehetően azt a síremléket, ahol a júdeai uralkodót eltemették, igaz, ezt sokan ma is vitatják.

Az a tény, hogy a gyűrű vasból készült, szintén azt az elméletet erősíti, hogy egy fegyverviselt férfié volt, abban az időben ugyanis a római katonák nem hordtak aranygyűrűket. "A Római Birodalom idején aranygyűrűt csak a szenátusi rend és a lovagrend tagjai viselhettek" - írják legújabb könyvükben Shua Amorai-Stark (Kaye Academic College) és Malka Hershkovitz (Hebrew Union College-Jewish Institute of Religion), hozzátéve, hogy vasgyűrűket korábban több olyan helyen is találtak, ahol a római hadsereg állomásozott.

Gemma

Az itt bemutatott gemmán látható kép különleges jelentőséggel bírt tulajdonosa számára. "Dianáról úgy tartották, hogy megóvja a katonát a gonosztól a harcokban, ahogy a nehézségektől és a harci sérülésektől is" - vélik a kutatók.

Egy ilyen, karneolból készült ékkő a maga korában bizonyára drága lehetett, csak a vagyonosok vagy a középosztály tagjai engedhették meg maguknak. A gemmák a Római Birodalom egész területén elterjedtek, használhatták levelek, végrendeletek és szerződések lepecsételésére, de egyéb gyakorlati hasznuk is volt, úgy mint csomagok, pénztárcák lezárása. 

Különleges gemmát találtak Nagy Heródes mauzóleuma mellett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra