Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Különleges gemmát találtak Nagy Heródes mauzóleuma mellett

2015. március 18. 13:50

Áttetsző, Diana római istennőt ábrázoló narancssárga gemma került elő a Nagy Heródes által építtetett mauzóleum mellett.

<

A karneolból készült gemmán Diana (vagy görög megfelelője, Artemisz) képe látható: az istennő haja pazarul kidolgozott, ujjatlan ruhát visel, bal válla mögött pedig egy tegez van, s egy íj áll ki jobb vállából. Diana a római mitológiában a népek védnöke, a nők, a szülés és gyermeknevelés patrónusa, illetve - a klasszikus köztársaság időszakától - a vadászat istennője.

A közelben, egy szeméttelepen egy vasgyűrűt is találtak, feltehetően ebből esett ki az ékkő. Kutatók szerint az ékszert egy római katona viselte, aki éppen ezen a helyen állomásozott Nagy Heródes halálát követően. Ezt látszik alátámasztani, hogy a gyűrű elég nagy, s valószínűleg férfi hordta, Diana pedig nagyon népszerű volt a római katonák körében. Ez minden bizonnyal pecsétnyomóként funkcionálhatott: valami puha anyagba, így agyagba vagy méhviaszba nyomhatták az istennő képét.

I. Heródes (i.e. 74/73-i.e.4) a Római Birodalom kliens királyságaként létező Júdea királya volt i. e. 37-től haláláig. Jeruzsálemtől 12 kilométerre délre építtette fel Herodium nevű palotáját, ahol 2007-ben régészek egy mauzóleumot találtak, feltehetően azt a síremléket, ahol a júdeai uralkodót eltemették, igaz, ezt sokan ma is vitatják.

Az a tény, hogy a gyűrű vasból készült, szintén azt az elméletet erősíti, hogy egy fegyverviselt férfié volt, abban az időben ugyanis a római katonák nem hordtak aranygyűrűket. "A Római Birodalom idején aranygyűrűt csak a szenátusi rend és a lovagrend tagjai viselhettek" - írják legújabb könyvükben Shua Amorai-Stark (Kaye Academic College) és Malka Hershkovitz (Hebrew Union College-Jewish Institute of Religion), hozzátéve, hogy vasgyűrűket korábban több olyan helyen is találtak, ahol a római hadsereg állomásozott.

Az itt bemutatott gemmán látható kép különleges jelentőséggel bírt tulajdonosa számára. "Dianáról úgy tartották, hogy megóvja a katonát a gonosztól a harcokban, ahogy a nehézségektől és a harci sérülésektől is" - vélik a kutatók.

Egy ilyen, karneolból készült ékkő a maga korában bizonyára drága lehetett, csak a vagyonosok vagy a középosztály tagjai engedhették meg maguknak. A gemmák a Római Birodalom egész területén elterjedtek, használhatták levelek, végrendeletek és szerződések lepecsételésére, de egyéb gyakorlati hasznuk is volt, úgy mint csomagok, pénztárcák lezárása. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különleges gemmát találtak Nagy Heródes mauzóleuma mellett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra