Múlt-kor.hu

Kora újkori portugál borsszállító hajó roncsaira bukkantak

2018. szeptember 25. 13:56 MTI

A hadi- és kereskedőhajó kínai porcelánt és fűszereket szállíthatott az indiai fűszerúton. Lisszabon partjainál, a Tajo-folyó torkolatában süllyedt el, ahogy több száz másik hajó is. A hajó maradványaira szeptember 3-án bukkantak rá a régészek 12 méter mélységben; a roncsok száz méteren szóródtak szét.

A portugál hajó a régészek szerint 1575 és 1625 között süllyedt el. A lelet Portugáliában 1994 óta a legfontosabb régészeti felfedezés. Akkor egy 17. századi hajó maradványait fedezték fel ugyancsak ebben a régióban. A hajó maradványaira szeptember 3-án bukkantak rá a régészek 12 méter mélységben; a roncsok száz méteren szóródtak szét.

A feltárás szerint a portugál címert viselő, kilenc bronzágyúval felszerelt hajón a Vanli-korszakból (1573-1619) származó porcelánok voltak, valamint borsot és kagylókat is vitt magával, amelyeket a rabszolga-kereskedelem idején fizetőeszközül használtak. „Az, hogy borsot is szállított, nagyon fontos tény, mivel arra utal, hogy a hajó Lisszabonba tartott, amikor elsüllyedt. A Tajo-folyó torkolata volt a bejárat Lisszabon felé, és ezen a területen nagyon sok hajóroncs pihen a hullámsírban, legalább száz a 17. századból származik” – magyarázta Jorge Freire, aki 2005-ben indította el tengeri régészeti projektjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kora újkori portugál borsszállító hajó roncsaira bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra