Múlt-kor.hu

Kivétel nélkül szerették az amerikai vadászpilóták az ászcsináló Pokolmacskát

Kivétel nélkül szerették az amerikai vadászpilóták az ászcsináló Pokolmacskát

2021. október 8. 08:06 Múlt-kor

Pokolmacskák pulykavadászaton

A Hellcat egyik leglátványosabb diadala az ún. Filippínó-tengeri csatához köthető. Az 1944. június 19-20-án zajló ütközet során az amerikaiak 433 repülőt lőttek le a levegőben, mintegy 200-at pedig a földön pusztítottak el, emellett pedig három repülőgép-hordozót is megsemmisítettek.

Az összecsapás első órái az aránytalanul nagy japán veszteségekre utalva „Mariana-szigeteki nagy pulykalövészet” néven kerültek be a köztudatba: az amerikaiak 373 repülőből 243-at lőttek le, míg veszteségeik „mindössze” 29 gépre rúgtak. A hatalmas győzelemben a Hellcatek kulcsszerepet játszottak.

A második világháború során az amerikai haditengerészet történetének legeredményesebb vadászrepülőgép-típusával igazoltan 5223 ellenséges repülőgépet lőttek le: túlnyomó többségüket a csendes-óceáni hadszíntéren semmisítették meg, nyolcat pedig a Dragoon hadművelet keretében, Dél-Franciaország megszállásakor szedtek le.

A brit Királyi Haditengerészeti Flotta légiereje Norvégiában, a Földközi-tenger medencéjében, valamint a Távol-Keleten összesen 1263 Hellcatet (amelyekből egyébiránt fotófelderítő és éjszakai vadász változatot is gyártottak) vetett be a háborúban: a vadászgéptípus többek között a félelmetes német csatahajó, a norvég fjordokban megbúvó Tirpitz elleni hadműveletekben is részt vett. A Royal Navy kötelékébe tartozó Hellcatek a háború során 52 ellenséges gépet lőttek le.

Jelzésértékű, hogy a Hellcatet Zeroölő mellett Ászcsináló néven is emlegették. David McCampbell korvettkapitány a második világháború során például 34 légi győzelmet ért el Hellcatjével. Az amerikai haditengerészet pilótái közül ennél többel azóta sem büszkélkedhet senki, de McCampbell ezzel az eredménnyel a második világháború amerikai pilótaászai közül összesítésben is a harmadik helyet foglalja el.

A 305 Hellcat-ász közül szintén a korvettkapitány lőtte le egy bevetés során a legtöbb gépet: 1944. október 24-én kilencet szedett le. Emellett Cecil Harris (24 gépet lőtt le), Eugene Valencia (23 gép), Alexander Vraciu és Cornalius Nooy (19-19 gép), valamint Patrick Fleming is kiemelkedő számú légi győzelmet aratott Hellcatjével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kivétel nélkül szerették az amerikai vadászpilóták az ászcsináló Pokolmacskát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra