Múlt-kor.hu

Kína legrégebbi csontkalapácsaira bukkantak

Kína legrégebbi csontkalapácsaira bukkantak

2018. május 9. 13:47 MTI

Egy nemzetközi kutatócsoport hat olyan kalapács- vagy vésőszerű eszközt azonosított, amelyet növényevő állatok végtagcsontjából készítettek, továbbá egy agancsból készült szerszámot. Az eddig ismert legrégebbi csonteszközök 35 ezer évesek voltak.

Kína legrégibb, 115 ezer éves csontszerszámait találták meg egy őskőkori lelőhelyen a közép-kínai Honan tartományban, Hszücsang város közelében. Egy nemzetközi kutatócsoport hat olyan kalapács- vagy vésőszerű eszközt azonosított, amelyet növényevő állatok végtagcsontjából készítettek, továbbá egy agancsból készült szerszámot.

A tartományi régészeti intézet szerint a Kína területén élő emberfélék ezekkel a "puha kalapácsokkal" végezték a végső simításokat kőből készült eszközeiken.

Az eddig ismert legrégebbi csonteszközök 35 ezer évesek voltak, Kujcsou tartományból kerültek elő. A kínai kutatókat régóta foglalkoztatta a kérdés, hogy az ember mikor kezdtek el használni csontból készült eszközöket Kínában, és hogy léteztek-e Kínában olyan kőszerszámok, amelyeket a korai emberek fabrikáltak.

Li Csan-jang, a honani régészeti intézet kutatója szerint az új lelet megerősíti, hogy a kőeszközök legalább 115 ezer éve megjelentek a mai Kína területén, és hogy a korabeli kínai emberféléknek aránylag fejlett agyuk volt. A 115 ezer éves csontkalapácsok felfedezéséről a Plos One tudományos folyóiratban számoltak be a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kína legrégebbi csontkalapácsaira bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra