Múlt-kor.hu

Kilenc sorsdöntő ütközet a középkorból, amely megváltoztatta a történelem menetét

Kilenc sorsdöntő ütközet a középkorból, amely megváltoztatta a történelem menetét

2017. szeptember 1. 08:38

A csata, amely biztosította Svájc függetlenségét

Mielőtt Svájc a katonai semlegesség szimbólumává vált volna, a kantonoknak hosszú háborúkat kellett vívniuk függetlenségük elnyerése és megőrzése érdekében. Minthogy a svájci hegyek teljesen alkalmatlanok voltak a lovas hadviselésre, érthető módon, a gyalogsági hadviselés mestereivé váltak – amit jól mutat az is, hogy a svájci zsoldosok a legkeresettebbek közé tartoztak szerte Európában.

A svájciak függetlenedési törekvéseik miatt 1315-ben szembekerültek az osztrák Lipót herceggel. Lipót el is indította seregeit a svájci területek felé, ami végül Ausztria hadtörténetének egyik legkatasztrofálisabb vereségébe torkollott.

Miközben az osztrák csapatok egy erdős hegyszoroson vonultak keresztül Morgarten közelében, a svájciak hátulról megtámadták őket, míg az előre vezető utat kövekkel torlaszolták el. A csapdába ejtett osztrák lovasságot ezt követően a svájci alabárdosok szinte teljesen lemészárolták. Morgarteni győzelmüket követően a svájci kantonok szorosabbra vonták az együttműködésüket, így a csata egy fontos lépés volt Svájc kialakulása felé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kilenc sorsdöntő ütközet a középkorból, amely megváltoztatta a történelem menetét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra