Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

2020. december 10. 08:36 Múlt-kor

<

A buzogány-bárd

A régészek egy egészen egyedi egyiptomi fegyver létezésére is találtak bizonyítékot: a bárd és a buzogány különös ötvözetére. A kőfejjel ellátott ütőfegyverek már Kr. e. 6000-től bizonyíthatóan jelen voltak Egyiptomban, az Újbirodalom idején azonban a súlyos, immár tömör fa fejből egy hajlított bronz penge is kiállt.

„Ez egy tisztán egyiptomi fegyver” – mondta el Elliott. „Lényegét tekintve egy bárd, amely mögött még több erő van.” A különleges fegyvert két kézzel használhatták körívesen lendítve, az ellenség kardjának eltörésére, illetve a legerősebb bronzpáncélokat is átzúzhatták vele.

A rövid kard

A kardok és tőrök egyáltalán nem voltak elterjedt fegyverek Egyiptomban azelőtt, hogy a hükszoszok megismertették az országgal a bronzöntés mesterfogásait. Csak ezt követően vált lehetségessé olyan kardpengéket készíteni, amelyek képesek voltak kiállni a csaták megpróbáltatásait.

Mivel a bronz nem számít a legkeményebb fémnek, a legtöbb kardot egyetlen darabként öntötték, a hegytől a markolatig, hogy csökkentsék a törés valószínűségét.

Az egyiptomi rövid kardoknak két gyakori típusa volt. Az egyik tőrszerű alakot öltött, és éles szögű, szúrásra szolgáló hegyben végződött, és a legközelebbi távolságokból alkalmazták csak. A másik hosszabb volt, pengéje egyenletes szélességű volt, és kerekebb, „vajazókés” hegyben végződött.

Ez a kardtípus a nagy, íves vágásokra volt optimális, biztonságosabb távolságból, és megfelelően erős volt ahhoz, hogy ne csorbuljon vagy törjön akkor, ha keményebb felületet, például pajzsot vagy csontot ért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra