Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kifejezetten nagy és értekes ókori egyiptomi kiállítás nyílt Prágában

2020. szeptember 1. 13:53 MTI

Mintegy 300 rendkívül értékes, többezer éves egyiptomi régészeti leletet és műtárgyat mutat be a Napkirályok című kiállítás, amely hétfőn nyílt meg a prágai Nemzeti Múzeum történelmi épületében.

<

A részben cseh régészek által az utóbbi évtizedekben Abu-Szír településen kiásott műtárgyak február 7-ig lesznek láthatóak a cseh fővárosban.

A szervezők szerint az egyiptomi állam ilyen mennyiségű régészeti művészeti anyagot még sohasem kölcsönzött külföldre, a cseh Nemzeti Múzeum története egyik legjelentősebb tárlatának tartja a tárlatot.

A Kairótól mintegy 10 kilométerre délre fekvő Abu-Szír az ókori Egyiptomban Memphisz egyik nekropolisza volt. A régészek négy piramis és több templom maradványait tárták fel, alapvetően az V. dinasztia idejéből (Kr.e. 25-24. század).

A tárlaton bemutatott műtárgyakat az egyiptomi és a világ nagy múzeumai kölcsönözték Prágába, ezek jelentős részét csehszlovák és cseh régészek találták meg.

A nagy érdeklődésre számot tartó kiállítást különféle multimédiás programok, tudományos előadások és beszélgetések egészítik ki.

A kiállított tárgyak jelentőségét mutatja az is, hogy biztosításuk több mint félmilliárd koronába (6,75 milliárd forint) került.

Csehszlovák és cseh régészek a 20. század hatvanas éveitől kezdve dolgoznak Abu-Szírben és több értékes felfedezés fűződik a nevükhöz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kifejezetten nagy és értekes ókori egyiptomi kiállítás nyílt Prágában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra