Múlt-kor.hu

Kiderült, hogy ki állt modellt a világ leghíresebb nemi szervéhez

2018. szeptember 26. 13:52 MTI

Megoldottnak tűnik a művészettörténet egyik legnagyobb rejtélye: egy 34 éves párizsi táncosnő lehetett Gustave Courbet francia festő női szeméremtestet ábrázoló világhírű festményének modellje.

Kiderült, ki lehetett Gustave Courbet (1819-1877) modellje a L'Origine du monde (A világ eredete) című művéhez, amit többen joggal tartanak a világ egyik legprovokatívabb festményének. Courbet szóban forgó alkotása egy női szeméremtestet ábrázol. Már jó ideje foglalkoztatta a szakembereket, hogy ki lehetett Courbet modellje, és most Claude Schopp francia irodalomtörténész a héten megjelenő könyvében fedi fel a rejtélyt. Kutatási eredményei szerint a modell Constance Quéniaux 34 éves párizsi balett-táncosnő volt.

Schopp szerint Constance Quéniaux egy török-egyiptomi diplomata, Khalil-Bey szeretője volt. Courbet pedig a férfi megbízásából készítette 1866-ben a világhírű festményt. Amúgy Schopp teljesen véletlenül bukkant a Párizsi Operaház egykori táncosnőjének nyomára, amikor ifjabb Alexandre Dumas író levelezését elemezte. Egyik levelében Dumas Courbet-n és modelljén, Quéniaux-n gúnyolódik, aki – ahogy Dumas írta, – feltárta magát a festőnek.

„Kilencvenkilenc százalékosan biztosak vagyunk abban, hogy Constance Quéniaux volt Courbet modellje” – mondta Sylvie Aubenas, a francia Nemzeti Könyvtár szakértője. Korábban a művészvilágban több nő neve is felvetődött A világ eredete lehetséges modelljeiként, de valamilyen okból valamennyiről kiderült, hogy nem lehetett az.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiderült, hogy ki állt modellt a világ leghíresebb nemi szervéhez

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra