Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiderült, a vikingek már a honfoglalás előtt ellátták hallal Közép-Európát

2017. augusztus 9. 09:37 MTI

Az eddig feltételezettnél már 500 évvel korábban is kereskedtek a vikingek szárított tőkehallal Közép-Európában - derül ki egy friss kutatásból. A tudósok arra jutottak, hogy a halakat liofilizálással, azaz fagyasztva szárítással tartósították, a norvég klíma ugyanis alkalmas volt erre.

<

Korábban úgy gondolták, hogy a tőkehal-kereskedés csak a 13. században indult meg, az oslói egyetem közreműködésével megjelent tanulmány szerint azonban a vikingek már 1200 évvel ezelőtt is ellátták szárított hallal Közép-Európát.

A kutatók a németországi Kieltől északnyugatra fekvő egykori viking városból, Haithabuból származó halszálkákat vizsgáltak meg genetikai analízissel, majd összehasonlították őket az északi vizekben ma is élő halakkal. Az eredmények azt mutatták, hogy a Haithabuban talált halmaradványok az észak-norvégiai Lofoten-szigetekről származnak.

A tudósok arra jutottak, hogy a halakat liofilizálással, azaz fagyasztva szárítással tartósították, a norvég klíma ugyanis alkalmas volt erre, a só mint tartósítószer pedig még nem állt rendelkezésre túl nagy mennyiségben a 800-as években.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiderült, a vikingek már a honfoglalás előtt ellátták hallal Közép-Európát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra