Múlt-kor.hu

Kiállítás nyílik gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből

Kiállítás nyílik gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből

2021. szeptember 23. 18:15 MTI

A fotótárlat szeptember 27-én nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt a budapesti Capa Központban és az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként látogatható november 28-ig.

Széchenyi Zsigmond főként Afrikában járt expedíciókon, de Indiába és Alaszkába is eljutott.

A magyarországi és európai képek mellett ezeknek a külföldi expedícióknak a képanyagából válogatták a tárlaton látható mintegy 200 fotót – mondta el Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora az M1 Ma reggel című műsorban.

Hozzátette: Széchenyi Zsigmond az expedíciókat albumokban örökítette meg, a többezer képet dátummal, a helyszín megadásával és történetekkel is kiegészítette.

A kitelepített gróf trófeái

A kurátor felhívta a figyelmet Széchenyi Zsigmond gyűjtőszenvedélyére is. Mint mondta, több mint 1300 trófeából álló gyűjteménye a második világháborúban odaveszett, de a 3500-4000 kötetből álló, ritkaságokat is tartalmazó vadászati könyvgyűjteménye szerencsésen megmenekült.

Ez az anyag a mai napig a Magyar Természettudományi Múzeum különgyűjteményeként kutatható. Szintén itt őrzik az 1960-as évekbeli afrikai expedíciókból származó trófeákat is.

A kurátor felidézte, hogy a monarchiában nemesként nevelkedett grófot 1951-ben kitelepítették Budapestről és a Keszthelyi Helikon Könyvtárban lett állományon kívüli segéderő.

A vadász-író-fényképész Széchenyi végül vadászati szaktudása és népszerű művei miatt költözhetett vissza a fővárosba az 1950-es évek végén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás nyílik gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra