Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ki volt a történelem legrosszabb politikai tanácsadója?

2021. május 5. 16:32 Múlt-kor

Kapzsi Eadric, az angol, aki a vikingeknek segített

Kevés politikai tanácsadó részesült annyira megérdemelt szidalmazásban az utókor részéről, mint Eadric Streona, azaz Kapzsi Eadric, a beszédes ragadványnevű II. „Tanácstalan” Ethelred király uralkodásának utolsó éveiben a trón mögött álló szürke eminenciás. Eadric az első ezredforduló táján emelkedett fontos pozícióba, egy olyan zavaros időszakban, amikor két dán király, I. (Villásszakállú) Svend és II. (Nagy) Knut is nagy területeket faragott ki Anglia területéből. Eadricnek nem kis szerepe volt abban, hogy mindez így alakult.

A közép-angliai származású Eadric csillaga az 1005-1006 folyamán lezajlott „palotaforradalom” idején emelkedett magasra. Ez egy igen nagy jelentőségű „őrségváltás” volt az angol királyi udvarban, melynek során a nagy hatalmú  Northumbriai Elfhelm grófot kivégezték, két fiát pedig megvakították.

A későbbi források szerint Eadricnek már eme eseményekben is tevékeny része volt, az mindenesetre vitathatatlan, hogy jól járt általuk. Elfhelm maga is Közép-Angliából származott, és Eadric rokonsága volt az, akik leginkább gazdagodtak a gróf családjának hatalomvesztéséből.

Ragadványnevének megfelelően Eadric pályafutását főként az önérdek vezérelte. 1006 után ő és fivérei is nagy hatalomra tettek szert az udvarban, azonban nem a királyhoz és az országhoz voltak hűek, hanem egymáshoz. Már 1008-ban, amikor Eadric egyik fivére összezördült egy sussexi mágnással, az angol flotta egy jelentős része odaveszett a konfliktus során, így kompromittálódott az ország védelme a vikingekkel szemben.

1015-ben aztán egy Oxfordban tartott gyűlésen Eadric két udvarbeli riválisát, Morcart és Sigeferth-et orvul saját lakosztályába csalta, majd megölette. Nem véletlen egybeesés, hogy Sigeferd feleségén keresztül rokona volt az 1006-ban kiiktatott Elfhelmnek.

Legnagyobb gaztetteit azonban II. Knut dán király 1015-ös inváziója idején követte el: előbb átállt a dánokhoz, majd Ethelred király halála és II. (Vasbordájú) Edmund trónra lépése után 1016 tavaszán visszatért az angol oldalra, végül pedig az év őszén a sorsdöntő assanduni csata során ismét Knuthoz pártolt át, elhozva a dán királynak a végső győzelmet az angolok felett. Az éles eszű uralkodó azonban átlátott Eadricen, és angol ellenfeleivel együtt kivégeztette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ki volt a történelem legrosszabb politikai tanácsadója?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra