Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ki lehetett a 19. századi intim masszőr, Dr. Swift?

2019. február 5. 14:51 Múlt-kor

Egy minden bizonnyal a 19. század közepe tájáról származó plakát tanúsága szerint egy bizonyos Dr. Swift az Egyesült Államokban gyógyító jellegű „masszázsát” ajánlotta a hisztériában szenvedő nőknek, a hirdetésen lévő ábrázolás pedig egyértelművé teszi, hogy e szolgáltatás jelentős szexuális tartalommal is bírt. Ki lehetett Dr. Swift, és mi tette szükségessé tevékenységét?

<

A 19. században bevett orvosi fogalom volt a „női hisztéria”, amelyet a lakosság körében elterjedt és krónikus betegségnek tartott a nyugati orvostudomány. A legválogatottabb – egyébként a normális női nemi és hormonális funkcióknak megfelelő – „tüneteket” társították hozzá, azonban a tudományos felszín alatt ott lappangott a diagnózis valójában társadalmi oka: a nők szexuális tárgyként való kezelése, és az ezzel párhuzamosan kialakult nézet, miszerint a nők nemi vágya negatív dologként kezelendő, mert irracionális viselkedést idéz elő.

A képzet természetesen a 19. században nem volt új keletű, csupán magyarázata volt új: míg korábban a nyugati kultúra természetfeletti erők mesterkedésének tekintette a női szexualitást és annak látszólagos „irracionalitását”, a modern korban előkerültek a tudományos (vagy legalábbis annak tartott) magyarázatok. A korabeli orvostudomány igyekezett megoldást, vagy legalábbis kezelési módot is találni. Ezeket a kor meglehetősen konzervatív etikai normái miatt igen kevéssé lehetett nyíltan hirdetni, illetve a hirdetéseknek a tudományos szempontokra kellett fókuszálnia a szexuálisak helyett – a „kezelések” nagy része ugyanis valamiféle fizikai stimulációt jelentett, általában az orgazmust célul tűzve (a korban a női orgazmust az orvosi irodalom gyakran „hisztérikus paroxizmusnak” nevezte).

Ezek alapján sokkal jobban érthető a fent látható hirdetés tartalma. „Dr. Swift” (a „sebes” vagy „fürge” jelentésű szó akár beszélő álnév is lehet) plakátja valamikor a 19. század közepén készült, és a kaliforniai Owens-völgy felett épült Cerro Gordo nevű bányászvárosban használta hirdetésre (a helyszín napjainkban egy magántulajdonban lévő szellemváros). Tanúsága szerint a „doktor” egy „csodálatos gyógyító”, aki azt állítja, „a nyaktól a térdekig tartó középtáj” bármilyen panaszára alkalmazható „finom, gyengéd masszázsának varázsereje”. Swift megbeszélés szerint diszkréten meglátogatja otthonukban pácienseit „bárki tudta nélkül”, és még a „reménytelen, gyógyíthatatlannak mondott” eseteket is kezelni tudja. A fellelhető források szerint Swift lakhelye Cerro Gordóban az American Hotel nevű szálloda volt.

A fellelhető források szerint Cerro Gordo lakosságának körében ekkoriban több volt a nő, mint a férfi, így könnyen elképzelhető, hogy Swiftnek sok dolga akadt. Habár sokan kételkednek létezésében, lehetséges, hogy azonos egy, a kaliforniai aranyláz során Alabamából elindult C.H. Swift nevű valódi orvossal, aki egy útitársa naplója szerint feleségét és felnőtt gyermekeit hagyta hátra a déli állam Turnbull nevű városában. Árnyalja ezt a képet, hogy egyes források szerint három további, Dr. Swift nevével fémjelzett hasonló plakát került elő Kalifornia más részeiből, illetve New Yorkból.

Egyes feltételezések szerint Swift a plakát alapján egyszerű dzsigolóként működött, aki az orvosi álca mögé bújva elégítette ki pénzért a nők elfojtott vágyait, azonban vannak egyéb elméletek is: sokak szerint valódi, tudományos alaposságú nőgyógyász volt, vagy esetleg „férfibábaként” dolgozott, amit a kor normái miatt nehezen tehetett volna nyíltan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ki lehetett a 19. századi intim masszőr, Dr. Swift?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra