Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

2018. december 4. 17:41 Múlt-kor

<

1890. december 29.: akár háromszáz indiánt is megölhettek az amerikai csapatok Wounded Knee-nél

1890 telére a lakota sziú indiánok a szakadék szélére kerültek. A fehér telepesek több évtizednyi terjeszkedése után bölénycsordáikat a kihalás közelébe vadászták, legtöbbjüket pedig rezervátumokra szorították vissza Észak- és Dél-Dakota államok területén. Az elszigetelt és rémült őslakosok az új „Szellemtánc” mozgalomhoz vonzódtak, amely azt ígérte, hogy egy ezoterikus körtáncot gyakorolva az indiánok visszahozhatják halott őseiket, elűzhetik a telepeseket, és visszaszerezhetik földjeiket és a rajtuk legelő bölényeket.

Az amerikai hatóságok számára a Szellemtánc a szélesebb körű indián lázadás lehetőségét hordozta. A kölcsönös bizalmatlanság lógott a levegőben, amikor 1890. december 28-án az amerikai hadsereg 7. lovasezredétől egy csoport katona feltartóztatott egy körülbelül 350 fős lakota sziú menetet, amely a Pine Ridge-i rezervátumra tartott. A katonák a Wounded Knee nevű patakhoz vezették őket, Dél-Dakota állam területén, ahol letáboroztak.

Másnap reggel a katonák arra utasították a sziúkat, adjanak át minden náluk lévő fegyvert. A növekvő feszültségben az indiánok sámánja, Sárga Madár belekezdett a Szellemtáncba. Amikor azonban egy Fekete Prérifarkas nevű süket sziú nem értette, hogy miért kellene feladnia puskáját, a katonák erővel próbálták meg elvenni tőle. Innentől senki sem tudja pontosan, mi történt – dulakodás bontakozott ki, és eldördült egy lövés. Ekkor elszabadult a pokol.

Csak az utolsó lövések után vált nyilvánvalóvá a mészárlás mértéke. Legalább 25 katona elesett – sokuk baráti tűz áldozata lett –, és akár 300 sziú is holtan heverhetett a véráztatta földön, köztük nők és gyermekek is. Ahogy egy katona visszaemlékezett: „Eme őrült közelharc fehéren izzó dühét képtelen vagyok szavakkal leírni.” Bajtársai, elismerte, „egyszerűen megvesztek.” Az eredmény az amerikai történelem egyik legborzasztóbb mészárlása volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra