Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kézigránát és ejtőernyő – öt híres gépeltérítés a múlt századból

2016. március 30. 16:42 Múlt-kor

A CIA és Kuba fegyvere

Az 1960-as évektől kezdve tömegessé kezdtek válni a gépeltérítéses esetek, melyeknek jelentős része Közép-Amerikára terjedt ki. A metódus elterjedésének egyik fő oka az USA és Kuba közötti ellentét volt. A CIA a gépeltérítéseket a Castro-rendszer destabilizálásának egyik pszichológiai eszközéül használta fel, ugyanakkor a kubai hírszerzés is egy hatékony fegyvert látott a megtorlásnak szánt akciókban.

Az egyik leghíresebb eset 1968. november 24-én történt, amikor három kubai a New Yorkból felszállt, és Puerto Ricóba tartó Pan Am 281-es járatát foglalta el. A felszállás után nem sokkal az egyikük egy kést szorított az egyik stewardess torkának, majd egy töltött pisztolyt nyomott a fedélzeti mérnök arcába, miközben ezt ordította: „Kuba, Kuba, Kuba!” A vadászgép kísérte utasszállító végül Havannában ért földet, ahol az összes túsz (103 utas) szabadon távozhatott. A kubaiak közül kettőt még az 1970-es években elfogtak, a harmadik sokáig a szigetországban bujkált, majd 2009-ben feladta magát.

A feszült viszony eredményezte gépeltérítések hosszabb távon egyik országnál sem érték el a kívánt hatást, így az 1970-es években a két kormány közösen lépett fel a géptolvajlás ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kézigránát és ejtőernyő – öt híres gépeltérítés a múlt századból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra