Múlt-kor.hu

Kétszer is halasztani kellett a végeredmény kihirdetését az első magyar kupadöntőn

Kétszer is halasztani kellett a végeredmény kihirdetését az első magyar kupadöntőn

2020. szeptember 9. 17:18 Múlt-kor

110 éve, 1910. szeptember 8-án került sor a Magyar Labdarúgó Szövetség szervezésében az első Magyar Kupa-döntőre. A közönség botrányos viselkedéséről emlékezetes meccs 1:1-es döntetlennel végződött a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) és a Budapesti Torna Club (BTC) között, így a meccset – hasonlóan forró hangulatban – október 2-án megismételték, azonban még ekkor sem zárult le teljesen az első bajnokság.

Az 1901-ben alakult Magyar Labdarúgó Szövetség bevallottan az angol mintát vette alapul a bajnokság kiírásakor.

Maga a kupa elkészítésére meghirdetett közadakozás igen hamar jelentős összeg – mintegy 2000 korona – gyűlt össze (ennek ellenére csupán 1923-ban készült el a trófea).

A bajnokság anyagi fedezetének megteremtésére 1909 áprilisában a margitszigeti klubházban kabarét rendezett a Magyar Atlétikai Club (MAC), ennek fellépői maguk a sportolók voltak.

A bajnokság első sorozatát 1909. augusztus 13-án írták ki, és 28 csapat nevezett be. A szeptember 8-án rendezett döntőben a korszak legerősebb csapatának számító MTK döntetlent játszott a BTC ellen a rendelkezésre álló játékidőben, így a meccs megismétlését írták ki – ekkoriban ugyanis még nem létezett büntetőpárbaj.

A megismételt meccsre hetekkel később, október 2-án került sor, és az őszi napon a késő délutáni időpont nem bizonyult szerencsésnek a befejezés szempontjából: a 16:30-kor elkezdett mérkőzést a bíró a második félidő vége előtt tíz perccel beszüntette, mert besötétedett, és napjaink világítása sem állt rendelkezésre. A játék berekesztésekor az állás 2:1 volt az MTK javára.

A korabeli hírlapok beszámolói szerint mindkét mérkőzést többször félbeszakította a közönség viselkedése, továbbá a bírói teljesítmény sem bizonyult példaértékűnek – a sorozatos kiállítások és következetlenül befújt büntetők pedig csak tovább hergelték a nézőket.

A megismételt döntő utolsó tíz percét néhány nappal később bepótolták, ekkor az MTK újabb gólt lőtt, 3:1-re módosítva a végeredményt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kétszer is halasztani kellett a végeredmény kihirdetését az első magyar kupadöntőn

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra