Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

2021. november 29. 16:40

Hőlégballon postajáratok a Városliget légterében

1967–1971. A BNV egyik csarnoka adott helyet az 1967-ben rendezett nemzetközi légipostabélyeg-kiállításnak. A légiposta-rendezvény csúcspontja stílszerűen egy látványos levegőbe emelkedés volt.

Jan Boesman, a világszervezet elnöke bélyegekkel teli hőlégballonnal szállt fel a Városligetből. Az így megröptetett légiposta-bélyegek alkalmi bélyegzést kaptak, és azóta is keresett gyűjtői daraboknak számítanak.

    A légiposta-járat olyan nagy sikert aratott a bélyeggyűjtők körében, hogy négy évvel később, 1971-ben az önálló magyar postabélyeg-kibocsátás 100. évfordulóját ugyancsak egy városligeti hőléggömb-felszállással tették emlékezetessé.

Ekkor Johannes Scheer és Kurt Rünzi emelkedtek a magasba, és léggömbjükkel egészen Csömörig vitték az alkalmi pecsételéseket gyűjtők leveleit.

Természetesen ennek a különleges légiposta-járatnak a szállítmányát is az eseményt megörökítő alkalmi bélyegzőkkel látták el a különleges pecsételések gyűjtőinek nagy örömére.

+ + +

A park fölötti repülések története természetesen nem zárult le az 1970-es években. A 20. század utolsó évtizedeiben és a 21. században is időről időre startoltak hőlégballonok a Városliget területéről. Ezek a látványos repülések kétszáz éve szerves részét képezik a park életének, nem véletlenül szerepel egy hőlégballon-felszállóhely is a Városliget rekonstrukciójának terveiben.

Az eseményekben gazdag múlt is azt erősíti, hogy folytatásra érdemes a két évszázados hagyomány. Ha a tervek megvalósulnak, a jövőben is számíthatnak a park látogatói a környezetbarát repülési eszközök körébe tartozó hőlégballonok megjelenésére a Liget légterében. (x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra