Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

2021. november 29. 16:40

Zeppelin a Városliget felett

1931. Minden idők egyik legnagyobb légi járműve, a legendás Graf Zeppelin léghajó 1931 márciusában tett nem túl szerencsés magyarországi utat. Ugyanis repülésre kedvezőtlen, kora tavaszi, borongós, szeles időjárás fogadta.

A 206 méter hosszú szerkezet rövid időre leszállt a Csepel-szigeten, ahol felvett a fedélzetére néhány ismert személyiséget, köztük Karinthy Frigyest.

Utasaival Lehmann kapitány – a Zeppelin irányítója ugyanazt a nevet viselte, mint az 1846-os városligeti légballoné – több magyar várost érintő körutat tett.

Viharos széllel kísért sétaútja során a Zeppelin, Budapest felett haladva, a Városliget felett is elrepült, amint erről több korabeli fotó tanúskodik.

   Mire a léghajó – néhány órás útja után – visszaért Csepelre, a szél már olyan erős volt, hogy a kapitány csak komoly rábeszélésre kockáztatta meg a leszállást, hogy lehetővé tegye a magyar utasok távozását.

Néhány percig tartózkodott csak a földön, az időjárási viszonyok miatt azonnal visszaindult Németországba csalódást okozva a helyszínen összegyűlt, több tízezres közönségnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra