Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

2021. november 29. 16:40

<

Magyar kísérleti léghajó az Állatkertben

1896. A millenniumi kiállítás miatt kissé háttérbe szoruló Állatkert sem akart kimaradni a látványos légi bemutatók sorából, ezért helyet adott egy magyar gyártású kísérleti léggömbnek.

Az első híradás Stefán Kálmán csáktornyai mérnök melegített levegővel működő találmányáról már a kiállítás kezdete előtt, 1896 januárjában megjelent a Pesti Naplóban:

„Stefán ballonjának szerkezete az eddig épített léggömbökétől teljesen elüt. Hogy csak egyet említsünk, a ballon alsó része a legnagyobb kényelemmel tizennyolc személy számára lesz berendezve.”

A hír igencsak felkelthette az érdeklődést, hiszen az akkori légballonok kosarában legfeljebb néhány ember fért el, azok is csak állva. Nem lehet pontosan tudni, mi valósult meg a nagyszabású tervekből. Sajtótudósítást, korabeli fotót a Stefán-léggömb beharangozott felszállásairól nem sikerült felkutatni.

Egyetlen adat bizonyítja, hogy a zalai feltaláló kikötött léghajóját – ha máshol nem, legalább a földön – megtekinthették az érdeklődők a kiállítás ideje alatt: az Állatkert 8000 koronát könyvelt el a léggömb bemutatásából származó bevétel jogcímén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra