Múlt-kor.hu

Két millió forintért kelt el Hitler meghökkentően nagy alsónadrágja

Két millió forintért kelt el Hitler meghökkentően nagy alsónadrágja

2017. szeptember 26. 14:29

Egy amerikai aukciósház a közelmúltban árverésre bocsátotta a német diktátor, Adolf Hitler több személyes tárgyait. Az esemény kétségtelenül legnagyobb szenzációja az monogrammal ellátott alsónadrág volt, amely megerősíti mindazt, amit Hitler öltözködési szokásairól tudtunk.

Alig egy hónappal az Ausztria bekebelezését jelentő Anschluss után, 1938 áprilisában a náci diktátor, Adolf Hitler Graz városába látogatott. A helyi luxusszállóban, a Parkhotelben eltöltött napok során Hitler szennyesét legalább egy alkalommal a szálloda tisztítójába küldték, azonban Führer és kísérete valószínűleg sietősen távozott, ugyanis soha senki nem jelent meg felvenni a kimosott ruhákat.

Évtizedekkel később, a szálloda egykori tulajdonosának unokája eladta az ily módon a családja tulajdonába került nem mindennapi „relikviákat” az amerikai Alexander Historical Auctions aukciósháznak. A grazi kirándulás emlékei között találkozhatunk egy koktélospohárral, egy pár, monogrammal ellátott zoknival, Hitler textilzsebkendőjével, a Mein Kampf egy dedikált példányával, valamint egy homárvillával is.

Az árverés legnagyobb szenzációja azonban kétségtelenül egy másik ruhadarab, nevezetesen a Führer alsónadrágja volt. A vászonból készült gatya meglepően nagy méretű, közel fél méter hosszú, míg derékban egy méteres volt. Az alsónadrág mindkét oldalán két-két hurok is található, amelyek minden bizonnyal valamiféle rögzítő funkciót láthattak el. A tulajdonos személyét a slicc mellé beleszőtt „A. H.” monogramm is bizonyítja.

Az alsónadrág méretei igazolják mindazt, amit Hitler öltözködési szokásairól már eddig is tudni véltünk, nevezetesen, hogy a náci vezető előszeretettel viselt minél lazább és kényelmesebb ruhákat. Az aukciósház – amely korábban már elárverezte Hitler feleségének, Eva Braunnak egy alsóneműjét is – úgy nyilatkozott, hogy tapasztalatuk szerint az emberek alapvetően két szempont alapján vásárolnak Hitlerhez kapcsolódó tárgyakat. „Vagy olyan emléktárgyakat keresnek, amely Hitler félelmetességét mutatják meg, vagy olyanokat, amelyek pojáca színben tüntetik fel őt. Az ilyesféle tárgyakkal kisebbíteni lehet a szörnyeteget és nevetségessé lehet tenni.” – fogalmazott az aukciósház tulajdonosa.

Az alsónadrág végül közel két millió forintért kelt el. A vásárló személyét nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni róla, hogy egy amerikai állampolgárról van szó.

Két millió forintért kelt el Hitler meghökkentően nagy alsónadrágja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra