Múlt-kor.hu

Képeken az első, 1986-os Formula–1 magyar nagydíj pillanatai

Képeken az első, 1986-os Formula–1 magyar nagydíj pillanatai

2020. szeptember 13. 10:44 Múlt-kor

Magyarország képviselői 1985. szeptember 10-én Londonban szerződést írták alá a Forma–1-es Konstruktőrök és Gyártók Szövetségével. Ennek értelmében a következő évtől autóverseny-futamokat rendeztek a tavaszra Mogyoródon megépült Hungaroringen. Az első nagydíjak pillanatai Urbán Tamás Fortepanra felkerült fotóin keresztül elevenednek meg.

A szocialista blokkban elsőként rendezték meg a legrangosabb autóversenyt Magyarországon. A Forma–1-es közvetítéseket évente több százmillióan nézik a világ több mint kétszáz országában.

A Hungaroring hossza eredetileg 4014 méter volt, ami az átépítések következtében többször változott: először 3975-re csökkent, majd hosszabb lett. A versenyzőknek több mint 15 éve 4381 métert kell 70 körben teljesíteniük. Érdekesség, hogy emiatt 1986-ban még egy körrel rövidebb volt a futam. Szűk pályaszakaszai és éles kanyarjai miatt nehéz az előzés, ezért a monacói városi pályához szokták hasonlítani. Esőben eddig mindösszesen egyszer kellett versenyt rendezni: 2006-ban.

Az időmérőn és a versenyen is a legjobb köridőt Lewis Hamilton futotta. A legtöbb pole pozíciót a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher szerezte meg, a legtöbb győzelmet, szám szerint nyolcat szintén Lewis Hamilton aratta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Képeken az első, 1986-os Formula–1 magyar nagydíj pillanatai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra