Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Katolikus kolostort robbantott fel az Iszlám Állam

2015. március 20. 16:20

Felrobbantotta az észak-iraki Mar Behnám-kolostor egy részét az Iszlám Állam - az újabb barbár pusztításról készült képeket a radikális szervezet osztotta meg Twitter oldalán.

<

A hírt és a fotók eredetiségét Nicholas al-Jeloo, a Melbourne-i Egyetem iraki szír katolikus kolostorokra specializálódott kutatója erősítette meg az International Business Times-nak adott nyilatkozatában. Al-Jeloo utoljára 2010 januárjában látogatta meg a szíriai katolikus egyházhoz tartozó épületegyüttest.

A kolostor az észak-iraki Khidr falucskában, Moszultól körülbelül 32 kilométerre délnyugatra található. Területén először egy mauzóleum épült az i. sz. 4. században: Behnám asszír herceget és húgát, Sárát temették itt el, akiket apjuk, egy Szennaherib (Szanherib) nevű pogány hivatalnok ölt meg, mivel gyermekei áttértek a keresztény hitre. Később megbánta tettét (Szennaherib halálos ágyán katolicizált), és mauzóleumot épített meggyilkolt gyermekeinek.

Szent Behnám kultuszának megszületése nyomán épült fel az első kolostor az i.sz. 4-5 században, amely kezdetben az Antiochiai Egyházhoz tartozott, majd valamikor a 7. században a Szír Ortodox Egyházhoz került. Az épület hatalmas kéziratgyűjteményéről, faragott kődíszeiről, illetve szír és ótörök nyelvű feliratairól híres, amit még mongol zarándokok hagytak hátra. A szerzetesek a 18. században a római katolikus egyházzal is felvették a kapcsolatot.

A legtöbb épületet még 1986-ban renoválták, a kolostort az utóbbi időben több ezer keresztény zarándok és muzulmán hívő kereste fel évente. Az IÁ 2014 júniusában, Moszul elfoglalásakor szállta meg a kolostort, majd eltávolította róla a kereszteket és megfenyegette az egyházi személyzetet, hogy kivégzi őket; a radikális szervezet fegyveresei végül elűzték a szerzeteseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Katolikus kolostort robbantott fel az Iszlám Állam

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra