Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„Karó közt a potyka” – feltárul a magyar halászat évezredes története Pécsett

2017. szeptember 5. 14:23 MTI

Az úgynevezett kisszerszámos halászatot bemutató kiállítás nyílik meg csütörtökön a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Múzeumában - közölte a kulturális intézmény kedden.

<

A tájékoztatás szerint a Karó közt a potyka - Kisszerszámos halászat elnevezésű tárlat látogatói a többi között a rekesztő, borító, szigonyos, hurokvető halászattal is megismerkedhetnek.

A JPM felidézte, hogy az értékesebb „halászóvizek” már a középkorban földesúri tulajdonba kerültek, de a kevésbé értékes vízfelületeken még sokáig fennmaradt a szabad halászat lehetősége. A "paraszthalászok", akik csak kiegészítő foglalkozásként űzték a mesterséget, főleg télen és tavasszal - a mezőgazdasági munkák szünetében - jártak halért. A 16-17. században a „köteles halak” - a tokfélék és a harcsa - főúri eledelnek számítottak, míg a „tömegzsákmányból” tartósított halat fogyasztották a jobbágyok, katonák és cselédek.

A halat akkoriban sütötték, főzték, szárították, füstölték és sózták - ismertette az írásos összegzés, amely arra is kitért, hogy halászlé készítésének specialistái a halászok voltak, tőlük került a hungarikummá vált étel a polgári konyhákba.

A 19. századra a táplálkozáskultúrában is megmutatkozott a folyószabályozások és mocsárlecsapolások hatása: a korábban halbőségéről híres magyar vizek halállománya jelentősen lecsökkent - olvasható a közleményben.

A tárlat január 27-éig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Karó közt a potyka” – feltárul a magyar halászat évezredes története Pécsett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra