Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Kannibál szellemek és vérszomjas teremtmények: hét híres mitológiai szörny

Kannibál szellemek és vérszomjas teremtmények: hét híres mitológiai szörny

2022. április 5. 14:25 Kulcsár Ádám

Minótaurosz, a krétai torzszülött

Egy ragyogóan fehér szőrű, gyönyörű arányokkal bíró bika lépett elő a tengerből Kréta északi partján. Az állatot maga Poszeidón küldte a trónért a testvéreivel versengő Minósznak, Zeusz fiának, aki ígéretet tett: ha király lesz, feláldozza a pompás példányt. Ám mikor eljött az idő, egy másik bika vérét ontotta, amiért a tenger istene rettentően megharagudott.

A mítosz szerint őrületet bocsátott az uralkodó feleségére, Pasziphaéra, aki szerelmes lett a bikába. Daidalosz, a híres tervező épített neki fából egy tehenet, amelynek segítségével a királyné közösülhetett az állattal.

Az aktus eredménye lett a Minótaurusz, vagy ahogy Krétán ismerik: Aszterión, az emberi testű, ám bika fejű és farkú lény. A középkorban egyébként az ókori szövegek helytelen értelmezése révén úgy is ábrázolták, mint egy bikatestű kentaurt.

A vérengző fenevaddá váló teremtményt a megszégyenült király ketrecben akarta látni, ám a delphoi jósda javaslatára Daidalosz (és fia, Ikarosz) inkább egy labirintust építtetett neki a knósszoszi palota közelében, gondolván, hogy az intelligencia híján lévő szörnyeteg úgysem talál ki onnan.

A történet másik része szerint Minósz vér szerinti fiát, Androgenuszt athéniak gyilkolták le, miután sorra győzedelmeskedett a Panathénaia-ünnep sportversenyein.

A király bosszúhadjáratot vezetett, majd miután legyőzte Athént, azt követelte, hogy minden kilencedik évben (más források szerint hét vagy egy évente) hét ártatlan tizenéves fiút és ugyanannyi lányt áldozzanak a Minótaurusznak, aki elevenen falta fel őket.

Évekkel később Thészeusz athéni herceg – megelégelve az ártatlan vér kiontását – önként jelentkezett áldozatnak, hogy megölhesse a Minótauruszt.

Bár lefegyverezték a fiatalokat, a herceg iránt szerelemre gyulladó Ariadné, Minósz leánya becsempészett hozzá egy kardot és egy fonalgombolyagot, hogy el ne tévedjen a labirintusban. Ádáz küzdelem következett, amelynek végén a torzszülött nem kelt fel többé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kannibál szellemek és vérszomjas teremtmények: hét híres mitológiai szörny

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra