Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Kannibál szellemek és vérszomjas teremtmények: hét híres mitológiai szörny

Kannibál szellemek és vérszomjas teremtmények: hét híres mitológiai szörny

2022. április 5. 14:25 Kulcsár Ádám

Szfinx, a talányos gonosz

Melyik lény jár reggel négy, délben kettő, este pedig három lábon? – tette fel a találóskérdést a Szfinx minden arra járó thébainak. Mivel senki nem tudta a választ, a mitikus lény nagy élvezettel fogyasztotta el a görögöket.

A mítoszok szerint Árész (más történetek szerint Héra vagy Hádész) által Thébára szabadított szörnyeteg egyébként Etiópiából származott.

A szfinxek legendája az egyik legrégebbi az emberiség történetében – egyes változatai már Kr. e. 9500-ig is visszavezethetők. Számos kultúrában megjelent, ám mindenhol másként (közös tulajdonsága, hogy rendkívül intelligens).

Indiában például gyakorta leopárdmintás bőrrel ábrázolták az ott kifejezetten irgalmasnak számító lényt. A szfinxek Kr. e. 2600 körül jelenhettek meg Egyiptomban, amelynek a jelképévé vált teremtmény legnagyobb és leghíresebb ábrázolása a gízai Nagy Szfinx. A fáraók földjén a lény jószándékú volt, ám nagy erővel bírt, ezért szent helyek őrzőjévé tették.

A napisten és a fáraó közti átmenetet megtestesítő, oroszlántestű, emberfejű teremtmény általában hím nemű volt, ám miután évszázadokkal később a Hellász lakói is átvették a mítoszt, a lény ott már női fejet, továbbá sas szárnyakat és kígyófejű farkat kapott. A görög kultúrában csak egyetlen Szfinx élt, amely kegyetlen és ravasz volt.

A Phikion-hegyen tanyázó szörnyeteg már csaknem kiirtotta Théba legjobbjait, amikor megjelent Oidipusz, és megadta a helyes választ a találóskérdésre: az ember az, aki gyermekként négykézláb, felnőttként két lábon, idős korában pedig bottal közlekedik. A Szfinx erre levetette magát a szikláról.

Egy történetváltozat szerint a Szfinx előre elmondta a jó választ Oidipusznak, hogy többé ne kelljen gyilkolnia. Míg egy másik legenda szerint a ledöbbent szörnyeteg feltett egy másik találós kérdést is a leendő királynak: „adott két nővér, az egyik megszüli a másikat, aki viszont az elsőnek ad életet, kik ők? „A nappal és az éjszaka” – hangzott a helyes válasz, mire a Szfinx elpusztította magát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kannibál szellemek és vérszomjas teremtmények: hét híres mitológiai szörny

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra