Múlt-kor.hu

Kalapács alá kerül Napóleon egyik jellegzetes filckalapja

Kalapács alá kerül Napóleon egyik jellegzetes filckalapja

2021. július 19. 12:57 MTI

Napóleonnak egy feltehetően az 1807-es hadjáraton viselt, fekete filcből készült kétsarkú kalapjára lehet licitálni a Sotheby's párizsi árverésén, amelyet a francia császár halálának kétszázadik évfordulója alkalmából rendeznek.

A 19. század elején az ilyen kalapokat a sarkokkal előre, illetve hátrafele viselték, ám Napóleon, hogy felhívja magára a figyelmet, elfordítva hordta a fejfedőt. Uralkodása ideje alatt a császár nagyjából 120 kalapot hordott.

A fejfedőket általában a Poupart & Cie cég biztosította számára, darabonként mintegy 60 frankos áron. Mára nagyjából 20 kalapja maradt fenn, amelyek többségét múzeumokban őrzik.

A Sotheby's aukciósház a héten jelentette be, hogy Napóleon halálának kétszázadik évfordulójára emlékezve szerveznek árverést. Az aukció egyik fénypontjának szánják a híres kalap eladását.

A szakértők szerint Napóleon ezt a kalapot viselte, amikor I. Sándor orosz cárral aláírta a tilsiti békeszerződést.

A kalapot 1814-ben az arisztokrata politikus, Napóleon nagy rajongója, Michael Shaw-Stewart vásárolta meg, és skóciai családi birtokára, Ardogwanba vitte, ahol generációról-generációra szállt.

A kalap a szeptember 15. és 22. között zajló aukción az előzetes becslés szerint 400-600 ezer euróért (144-216 millió forintért) kelhet el.

Az árverésen mintegy száz tétel találhat gazdára, a képektől a szobrokon és ezüstneműkön át az ékszerekig és porcelánokig, számolt be róla a The Guardian brit napilap honlapja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalapács alá kerül Napóleon egyik jellegzetes filckalapja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra