Múlt-kor.hu

Kalapács alá kerül az utolsó magánkézben lévő Mozart-kotta

Kalapács alá kerül az utolsó magánkézben lévő Mozart-kotta

2019. november 12. 13:35 MTI

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) két menüettjének kéziratát árverezik el a jövő héten Párizsban. A zeneszerző 16 évesen komponálta a darabokat, amelyek kottájáért akár 200 ezer eurót  is kifizethet a győztes licitáló - közölte az árverést szervező Sotheby's aukciósház.

Az 1772-ben született zenedarabok kottájának árverése november 18-án lesz. A Sotheby's szakértője hangsúlyozta, hogy a kéziratból csak egy példány létezik.

"Mozart mindig a végleges formában írt, ellentétben Beethovennel, aki folyton átdolgozta szerzeményeit" - mondta Simone Maguire, a londoni Sorheby's kéziratszakértője. A kottában kisebb változtatások láthatók, ezek egyikét feltehetően Mozart apja, Leopold Mozart írta bele.

Eleinte zeneszerző testvére, Nannerl őrizte Salzburgban, később Stefan Zweig osztrák író híres gyűjteményében bukkant fel.

A kéziratot most Jean-François Chaponnière svájci gyűjtő archívumából kínálják eladásra. A K 164-es katalógusszámú hat menüetthez tartozó, kettőt tartalmazó kotta az egyetlen, amely még magánkézben van.

A csodagyerek Mozart apja útmutatásával egészen fiatal korától komponált. A Sotheby's hozzáfűzte, hogy a zeneszerző nagyon szeretett táncolni.

"Bármennyire zseniális zeneszerző is volt Mozart, rajongott a táncért, és gyakran mondogatta, hogy ízlése inkább ebben a művészeti ágban rejlik, nem pedig a zenében" - idézte a zeneszerző feleségét, Constanze Mozartot az árverési ház.

A Christie's egy másik, november 27-28-i párizsi árverésén a 13 éves Mozart portréjára lehet licitálni. A kép egyike a Mozartról készült ritka kortárs portréknak, és szintén magánszemély kínálja eladásra. Az árverési ház szerint 800 ezer-1,2 millió euró (267-400 millió forint) között kelhet el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalapács alá kerül az utolsó magánkézben lévő Mozart-kotta

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra