Múlt-kor.hu

Kalapáccsal zúzta be a holland múzeum ajtaját a nemrég ellopott Van Gogh-festmény tolvaja

2020. április 23. 10:12 MTI

Egy nagy kalapáccsal zúzta be a hollandiai Singer Laren Múzeum ajtaját a titokzatos műkincstolvaj, aki március 30-án a kora hajnali órákban ellopta Vincent van Gogh egy kis méretű, de értékes festményét a koronavírus-járvány miatt zárva tartó intézményből.

Egy megtörtént bűnügyekkel foglalkozó holland tévéműsorban kedd este részletet tettek közzé a biztonsági kamerák felvételeiből, és ezen látszik, amint egy férfi egy nagyméretű kalapáccsal, néhány határozott ütéssel betöri az üvegajtót.

A nyomozás érdekei miatt nem publikált más felvételeken látható, amint később a festménnyel a jobb hóna alatt, a pöröllyel a bal kezében távozik az épületből a múzeumi ajándékbolton keresztül.

A videót annak reményében hozta nyilvánosságra a rendőrség, hogy segít kézre keríteni a betörőt, akinek egyelőre nem találják a nyomát.

A tolvaj A nueneni paplak kertje 1884 tavaszán című festményt vitte magával, amelyet a Groningeni Múzeum adott kölcsön egy időszaki kiállításra az Amszterdamtól keletre, Laren városában található múzeumnak.

A műkincslopásról nem minden felvételt hoztak nyilvánosságra, mivel védeni kell a múzeumnak a biztosítótársaság által is jóváhagyott biztonsági rendszerét - mondta Evert van Os múzeumigazgató.

A betörő számos ajtón és többrétegű, szakértők által is jóváhagyott védelmi rendszeren hatolt keresztül, ezért a felvételekből nem lehet következtetést levonni a múzeum biztonsági rendszerének minőségéről - tette hozzá.

A festménylopási ügyben még senkit sem tartóztattak le, és a rendőrség még azt sem tudja, hogy az elkövető egyedül volt-e. Mindenesetre keresnek egy fehér furgont, amely a betörés idején a múzeum előtt haladt el a biztonsági kamerák felvételeinek tanúsága szerint.

A rendőrség a műsorban főleg azok jelentkezését kérte, akik látták a tettest motorkerékpáron a múzeumhoz érkezni, de kérte a múzeumban a megelőző napokban megforduló látogatókat is, hogy osszák meg helyszínen készült fotóikat, videofelvételeiket, hátha látható azokon egy terepszemlét tartó gyanús alak.

Az Opsporing Verzocht kedd esti sugárzása után a rendőrség 56 új bejelentést kapott a képlopással kapcsolatban.

Maren Wonder rendőrségi szóvivő szerint nagyon valószínű, hogy a bűncselekmény célpontja kifejezetten Vincent van Gogh-nak ez a 25-ször 27 centiméteres olajképe volt.

A mű abból a korszakból származik, amikor a festő visszatért vidéken élő családjához, és - többnyire komor hangvételű - festményeken megörökítette az ott lakók hétköznapjait, ekkor készült a Krumplievők című híres képe is.

Az ellopott festmény értékét a holland sajtó korábban több millió euróra becsülte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalapáccsal zúzta be a holland múzeum ajtaját a nemrég ellopott Van Gogh-festmény tolvaja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra