Múlt-kor.hu

John Lennon eddig ismeretlen hangfelvételét árverésre bocsátják

John Lennon eddig ismeretlen hangfelvételét árverésre bocsátják

2021. szeptember 15. 13:00 MTI

Egy John Lennonról készült, eddig ismeretlen hangfelvételt árvereznek el Dániában. Az 1970-ben egy dániai látogatás során készült és egy eddig be nem mutatott dalt is tartalmazó kazettára szeptember 28-án lehet licitálni.

A Bruun Rasmussen aukciósház beszámolója szerint a különlegességet négy férfi kínálja eladásra, akik még tinédzserek voltak, amikor találkoztak a The Beatles énekesével. John Lennon az 1969-1970-es tél egy részét töltötte a Dánia nyugati partjainál lévő kisvárosban, Vustban.

„A felvétel nagyon különleges, mert egy beszélgetést rögzít, mely egy sajtótájékoztató után a négy iskolásfiú és néhány újságíró között zajlott. John Lennon eljátszott nekik néhány dalt” – mondta Alexa Bruun Rasmussen.

Az egyik dalt, a Radio Peace címűt korábban még soha nem mutatták be.

„Van benne egy kicsi a dán történelemből, és kihallható belőle, hogy John Lennon jól érezte magát Dániában, talán mert itt békén hagyták”– tette hozzá az aukciósház képviselője.

Szalagon a béke üzenete

Lennon 1969 decemberének végén Yoko Onóval együtt látogatott Dániába, hogy időt töltsenek Ono korábbi kapcsolatából született lányával, Kyokóval, aki akkoriban az apjával élt Jütland északi részén. A néhányhetes látogatás kezdetben észrevétlenül telt, majd amikor kiderült, hogy a sztár az országban tartózkodik, Lennon sajtótájékoztatót tartott.

A négy fiatal egy véletlen eseménysorozatnak és a rossz időjárásnak köszönhetően került abba a helyzetbe, hogy informálisan meginterjúvolja a sajtótájékoztató után Lennont.

A mindössze néhány hónappal a Beatles feloszlása előtt készült hangfelvételen a tinik elsősorban békeaktivizmusáról kérdezték a zenészt.

„Az árveréssel tovább akarják adni az üzenetet, amelyért John Lennon kiállt” – mondta Bruun Rasmussen. Hozzátette: a felvétel régimódi bájához hozzátesz az is, hogy meghallgatásához egy régi kazettás magnóra van szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

John Lennon eddig ismeretlen hangfelvételét árverésre bocsátják

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra