Múlt-kor.hu

John F. Kennedy kampányában is felhasználhatta állítólagos alvilági kapcsolatait Frank Sinatra

John F. Kennedy kampányában is felhasználhatta állítólagos alvilági kapcsolatait Frank Sinatra

2021. december 12. 09:55 Múlt-kor

Elnöki ügyek

Az FBI-nak és vezetőjének, J. Edgar Hoovernek meggyőződése volt, hogy Sinatrának komoly alvilági kapcsolatai vannak. Így a szervezetének majdnem 2500 oldalnyi dokumentuma gyűlt össze az énekesről.

Az 1940-es évek kezdetétől megfigyelt Sinatra különösen akkor került célkeresztbe, amikor szorosabbra fonódott a barátsága John Fitzgerald Kennedyvel. A leendő elnökkel egy demokrata párti gyűlésen találkozott 1955-ben. Barátságukat hasonló hobbijaik határozták meg, így például mindketten szívesen golfoztak, és aktív éjszakai életet éltek. Sinatra állítólag szeretőket is „toborzott” JFK-nek.

Joseph Kennedy, JFK apja mozgósítani szerette volna a maffiát is fia érdekében, ám a reflektorfényt kerülendő ehhez nem a saját kapcsolatait, hanem Frank Sinatra ismeretségeit használta fel. Az énekes közvetített Sam Giancana és az elnök apja között, hogy előbbit meggyőzze arról, érdemes különféle módszerekkel támogatnia JFK-t. Erről a kapcsolatról Christina Sinatra, az énekes lánya is több alkalommal beszámolt.

JFK elnöki kampánya végül sikeresnek bizonyult, a megválasztását követően viszont gyorsan elhidegült Sinatrától. Vélhetően ennek az volt az oka, hogy az énekes maffiakapcsolatai közismertek voltak, ezért elnökként már nem kockáztatta a politikai botrányt. Ráadásul mindezt úgy, hogy Sinatra egy rivális pályatársának, Bing Crosbynak a kérésére tette ezt. Amikor egy alkalommal Kennedy visszautasította Sinatra meghívását, az énekes haragjában szétverte a háza nagy műgonddal összeállított dekorációját is.

Talán ez az eset is hozzájárult ahhoz, hogy később a családjától és környezetétől örökölt stabil demokrata párti szimpátiáját a Republikánus Párt támogatására cserélte. Először Richard Nixont támogatta a választási kampányában 1972-ben.

Elnökként aztán Nixon többször is vendégül látta Sinatrát a Fehér Házban. 1980-ban az énekes Ronald Reagan mellett korteskedett. Ennek a kapcsolatnak volt múltja, hisz már 1970-ben is szövetségesek voltak, amikor Reagan a második kaliforniai kormányzóságáért indult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

John F. Kennedy kampányában is felhasználhatta állítólagos alvilági kapcsolatait Frank Sinatra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra