Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Japán erotikus szobroktól a 19. századi vibrátorig

2014. november 21. 16:00

A londoni Institute of Sexology nemrég megnyílt tabudöntögető kiállítása lerántja a leplet nem csupán a 20. század, de a korábbi korok és földrészek sok esetben igen perverznek vagy éppen maradinak ható szexuális gondolkodásáról és hagyományairól. Íme egy kis ízelítő belőle.

Minden generáció hajlamos azt gondolni magáról, hogy az ő szexuális szokásai jóval extrémebbek a korábban éltekéhez képest - részben ez azért van, mert olykor sokkoló lehet elképzelni, hogy szüleink, sőt nagyszüleink sem csupán egymás kezét fogták. A londoni Institute of Sexology tabudöntögető kiállítása lerántja a leplet nem csupán a 20. század, de a korábbi korok és földrészek sok esetben igen perverznek vagy éppen maradinak ható szexuális gondolkodásáról, hagyományairól. A múzeum alapítója, Henry Wellcome úgy vélekedik, az ember veleszületett tulajdonsága az ún. "fallikus imádat", ezért több száz történelmi tárgyat gyűjtött össze, hogy elméletét alátámassza - írja a The Telegraph.

Római és etruszk nemi szerveket ábrázoló, i. e. 200 és i. sz. 200-ból való tárgyak

A római és etruszk nemi szerveket ábrázoló, i. e. 200 és i. sz. 200 közötti időszakból való tárgyakat az istenek szentélyeiben tárták fel.

Japán 16-19. századi erotikus ábrázolások

A 16-19. századi japán erotikus szobrok a női örömöket, valamint az előjátékot helyezik előtérbe. A távol-keleti szigetországban több olyan kézikönyv is készült, amely a házasságra készítette fel a hölgyeket.

Jól jellemzi az újkor nagy részét uraló szokásokat Richard von Krafft-Ebing osztrák szexológus (1840-1902) véleménye, amely szerint a szexuális vágynak a szaporodás a célja, és minden más szexuális forma, mely az élvezetet szolgálja, a szexuális vágy egy perverz formája. A 19. században ez a fajta, a nem reproduktív nemi kapcsolattal szembeni "ellenszenv" rémisztő találmányokat hívott életre. Ilyen volt például az alább is látható, acélból készült, 1881-1920 közötti időszakból való "anti-maszturbációs" eszköz, amelyet a nemi szervre illesztettek, hogy megakadályozzák vele a "nedves álmokat". Számos szexológus ugyanis úgy vélte, hogy az éjjeli magömlés igen komoly problémákat okozhat az idegrendszeri megbetegedésektől kezdve egészen a lebénulásig.

Acélból készült, 1881-1920-ból való eszköz, amely megakadályozta a nemi szerv

Az orvosi figyelmeztetések ellenére a vibrátorok voltak az egyik legkorábbi termékek, amelyek éltek az elektromos áram előnyeivel. Az itt bemutatott, Veedee nevű készülék még mechanikus elven működött. A 19. században megjelent cikkek szerint a "gyógyító rezgések" többféle betegséget is megszüntetnek a megfázástól kezdve az emésztési panaszokon át a "női hisztériáig" bezárólag. A készülék neve egy szójáték volt, a latin "Veni, vidi, vici" (Jöttem, láttam, győztem) szállóige kezdőbetűiből alkották meg.

19. századi vibrátor

Veedee 

Institute of Sexology, Wellcome Collection, 183 Euston Road, London
2014. november 20 - 2015. szeptember 20.
További információ

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Japán erotikus szobroktól a 19. századi vibrátorig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra