Múlt-kor.hu

Iszlám műkincsekkel a terrorizmus ellen

2015. július 27. 09:46 MTI

A kuvaiti királyi család tulajdonában lévő több mint 350 műkincsből rendezett kiállítás várja szombattól kezdve a látogatókat Rómában. A tárlat célja, hogy a szépséget állítsa szembe az iszlamizmussal.

Az Iszlám civilizáció művészete, a kuvaiti asz-Szabah gyűjtemény címmel nyílt kiállítás szeptember 20-áig tekinthető meg az olasz elnöki hivatalnak otthont adó Quirinale-palota Istállóiban. A tárlat a kuvaiti emír és felesége negyvenéves műgyűjtői munkájának legjavát tartalmazza. A 35 ezer darabból álló, Kuvaitban ritkán megtekinthető kollekció "nemcsak a nagyságát, de a minőségét és a műkincsek eredetiségét tekintve is az egyik legimpozánsabb" - mondta sajtótájékoztatóján a kiállítás kurátora, Giovanni Curatola. A két emeleten és két folyosón elhelyezett tárlat egyik része időrendi, a másik pedig tematikus sorrendben mutatja be az iszlám 1400 éves művészetét Kínától Spanyolországig, kerámiák, miniatúrák, ékszerek, szőnyegek, szövetek, edények segítségével.

Festett és kézzel írott Korán-oldalak, kalligrafikus írással díszített márvány oszlopfők, drágakövekkel ékesített kardok és tőrök, gyapjú- és selyemszőnyegek, ünnepi öltözékek, asztrolábiumok, érmék, sakkfigurák és hegyikristályok szintén megtalálhatók a tárlaton. A 15. század három nagy muzulmán birodalma - a török Oszmán, a perzsa Szavafida és az indiai Mogul Birodalom - is képviselve van a tárlaton, amelyen a kalligráfia művészetének remekművei és csodálatos arabeszkek is láthatók. A kultúrát, az oktatást és a szépséget közvetítő kiállítás "valódi választ" ad az iszlamista terrorizmusra - jelentette ki Giovanni Curatola, emlékeztetve a június végén elkövetett, 26 emberéletet követelő kuvaiti merényletre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Iszlám műkincsekkel a terrorizmus ellen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra