Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ismét hajdani pompájában látható a Közel-Kelet legnagyobb mozaikpadlója

2021. október 29. 10:04 MTI

Hosszú évekig tartó restaurálás után látogathatóvá tették a világ egyik legnagyobb, két kosárlabdapályányi mozaikpadlóját a Jordán folyó nyugati partján fekvő Jerikóban.

Az egyebek között vörös, kék és okker színű kövekből kirakott, mértani és virágmotívumokkal díszített, hétmillió mozaikkockából álló kőpadló az Ommajjád-dinasztia egyik uralkodója, Hisám kalifa (724-743) palotájának a fürdőházát díszítette.

Az iszlám palotát a 8. században földrengés pusztította el. A 827 négyzetméteres, 21 színű padlómozaik 38 életképet ábrázol szőnyegszerűen, fő motívuma egy hatalmas életfa.

Az 1200 éves mozaikot az 1930-40-es években tárták fel, majd egy idő után homokkal gondosan befedték, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

Az elmúlt bő egy évtizedben a felújítás alatt egy-egy napra már elbontották a védőburkolat egy részét, de a fürdőház mozaikpadlója akkor sem volt látható, csupán a mellette lévő fogadóteremé.

Utóbbin két gazella egy almafa leveleit csemegézi gondtalanul, miközben a háttérben ólálkodó oroszlán harmadik társukra veti magát.

A 12 millió dolláros restaurálást, amelynek eredményeként ismét hajdani pompájában látható a Közel-Kelet legnagyobb mozaikpadlója, Japán finanszírozta.

A munka részeként emelt sétautat építettek, hogy a látogatók a mozaikra való rálépés nélkül csodálhassák meg a remekművet.

A palesztin idegenforgalmi minisztérium „a világ egyik legnagyobb és legszebb” mozaikjának nevezte a jerikóit, amelynek megnyitása a látogatók előtt várhatóan segít fellendíteni az izraeli megszállás alatt álló város turizmusát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ismét hajdani pompájában látható a Közel-Kelet legnagyobb mozaikpadlója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra