Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Írek, indiaiak, új-zélandiak és angolok is álltak át a brit oldalról Németországhoz a világégések során

2018. október 24. 15:58 Múlt-kor

<

Brit katonák a Harmadik Birodalom szolgálatában?

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, voltak brit katonák, akik beléptek a német hadseregbe, de még olyanok is, akik a náci állampárt fegyveres szervezetéhez, a Waffen-SS-hez csatlakoztak. Az első világháborús írek közötti agitációhoz hasonló módon közelítették meg a németek a második világháborúban az egyre inkább függetlenségre vágyó Indiát.

A német hadseregen, a Wehrmachton belül létrehozták a Szabad India Légiót, amely hatékony propagandafogásnak bizonyult: a háború során több mint 2500-an léptek be, eleinte Németországban tanuló indiai egyetemisták és néhány hadifogoly az észak-afrikai harcokból, majd később lényegesen több német fogságba esett indiai katona. A belépés teljességgel önként történt, ami ilyen számok mellett jól mutatja az indiai katonák érzéseit a brit fennhatóság iránt. A „Tigris Légiónak” is nevezett alakulat 1942-től 1944-ig a Wehrmacht része volt, de frontvonalbeli szerepet nem kapott – többnyire adminisztratív és más nem harci feladatokra alkalmazták, propagandaértéke fontosabb volt, mint harcba vetése.

Az indiai légió 1944 augusztusától a Waffen-SS részét képezte, amelyben a háború végére a nem-német katonák száma meghaladta a németekét. A Waffen-SS személyi állományának alakulása jól példázza, hogy Németország a második világháborúban is hasonló emberhiánnyal küzdött, mint az elsőben, ebben a konfliktusban azonban több országból meríthetett kiegészítő csapatokat, ahogyan arról még szó lesz a továbbiakban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Írek, indiaiak, új-zélandiak és angolok is álltak át a brit oldalról Németországhoz a világégések során

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra