Múlt-kor.hu

India ősi víztározói közt van, amelyik még ma is betölti eredeti szerepét

India ősi víztározói közt van, amelyik még ma is betölti eredeti szerepét

2021. május 2. 17:09 Múlt-kor

A halott kőfaragók és az öngyilkos királyné

Rani ki vav mellett az egyik leghíresebb víztározó kétségkívül az Ahmedabad közelében fekvő Adaladzsban található épület. Az öt emelet mélységű épület vize ivásra, mosásra és fürdésre is szolgált. 1499-ben építtette Mohamed Begda szultán (1458-1511) Rani Rúpba királynénak.

A legenda szerint Mohamed Begda lerohanta a szomszédos Dandaj Des királyságot, amelynek uralkodóját megölték, a földjét pedig elfoglalták. Az özvegy királyné, Rani Rúpba mély gyászba esett, de elfogadta a hódító ajánlatát a házasságukról, azzal a feltétellel, ha befejezi azt a víztározót, amit a férje kezdett el építeni.

Mohamed Begdát lenyűgözte a királyné szépsége, ezért beleegyezett a királyné feltételébe, és gyorsan megépíttette Adaladzs vavot. Mikor az épület készen lett, emlékeztette a királynét az ígéretére. Rani Rúpba azonban levetette magát a víztározó aknájába. A történetet az épület falain lévő ábrázolások is elmesélik.

Egy másik hozzákapcsolódó történet szerint Mohamed Begda megkérdezte az adaladzsi víztározón dolgozó kőműveseket, hogy tudnának-e még hasonlóan szép épületet építeni, mivel a szultánt lenyűgözte az épület szépsége. A mesteremberek igennel feleltek, mire az uralkodó kivégeztette őket, mert nem akarta, hogy egy ilyen csodás épületet bárki meg tudjon ismételni.

A történet ellenére Mohamed Begda nem volt a víztározók ellensége, mert továbbiakat emeltetett Gudzsarát földjén, amelyek magukon hordozzák mind az iszlám, mind pedig az indiai építészet stílusjegyeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

India ősi víztározói közt van, amelyik még ma is betölti eredeti szerepét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra