Múlt-kor.hu

Íme a 16 nő, akiket a magyar Simon Böske legyőzött az 1929-es Miss Európa-versenyen

Íme a 16 nő, akiket a magyar Simon Böske legyőzött az 1929-es Miss Európa-versenyen

2016. december 7. 11:58

A magyar szépség

Simon Böske, dr. Simon Sándor keszthelyi járási tisztifőorvos leányának pályafutása, amelyról a Múlt-kor magazin 2010. nyári száma is beszámolt, 1925-ben kezdődött, amikor megválasztották a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd nem sokkal később a Siófokon megrendezett Balaton Tündére címet is elnyerte. Négy esztendő múlva a Balaton-parti lány elindult az első Miss Magyarország-versenyen is. 1929. január 6-án Budapesten, a párizsi Le Journal című lap által a szervezéssel megbízott Színházi Élet Erzsébet körúti szerkesztőségében rendezték az első hazai megméretést.

A rendezők három nevezési feltételt szabtak: a 16. életév betöltését, továbbá egy-egy portré és egész alakos fotó beküldését. A 218 vetélytársa közül a győzelmet a 19 éves Simon Böske szerezte meg, aki egy hónappal később már a Miss Európa címet is elhódította. Böske címe sokat jelentett a két világháború közti, a trianoni békediktátum által sújtott Magyarországnak. A lánynak többek között a francia köztársasági elnök, a monacói fejedelem és több diplomata is gratulált.

Az európai és amerikai filmajánlatot kapó Böske mellett állók úgy tervezték, hogy a lány Miss Európaként részt vesz az Egyesült Államokban megrendezendő Miss Universe versenyen is, de erre mégsem került sor. A Fox stúdió mindazonáltal bemutatta az öreg kontinens legszebbnek ítélt lányát.

Miss Európa a verseny után egy hónappal tért haza Franciaországból, a Keleti pályaudvaron ezrek üdvözölték. Simon Böskére azonban nem mindenki volt büszke, a nyiladozó szélsőséges eszmék okán – a korabeli lapok tudósítása szerint – "füttyökkel és inzultusokkal fogadta a nacionalista diákság". Böskét egy női küldöttség Miss Palesztinának nevezte, miközben „ronda zsidó lány!” és „nem vagy magyar!” bekiabálások repkedtek felé. Böske végül nem élt a felkínált filmes és egyéb lehetőségekkel. Hamarosan férjhez ment Brammer Pál budapesti textil-nagykereskedőhöz és posztógyároshoz, ám a házasság nem volt tartós. A válást követően Jób Dánielhez, a Vígszínház művészeti igazgatójához ment feleségül, írta Kovács Emőke a Múlt-kor 2010. nyári számában.

Unokaöccse, Simon Tibor tájékoztatása szerint Böske a fővárosban vészelte át a háborút, de egészsége nagyon megromlott. A fokozatosan mind súlyosabbá váló agysorvadás miatt egyre kevésbé tudott mozogni, később pedig a beszéd is nehezére esett; 1970-ben, 61 éves korában érte utol a halál. Férje, Jób Dániel 1955-ben hunyt el.

Arra is az unokaöccs világított rá, hogy mi is történt az európai szépségverseny után, miért nem folytatódott a szépen indult és kecsegtető lehetőségekkel járó karrier. Simon Böske már Párizsban kényszerűen tapasztalta, hogy kihasználják: luxuskörülmények között lakott, gyönyörű ruhákkal halmozták el, ám hazautazása előtt kifizettették vele a szállodai költségeket. Hazatérte után pedig az egyre erősödő zsidóellenesség megnyilvánulásait volt kénytelen elviselni, így rövidesen a személyét ért gyakori támadások miatt teljesen visszavonult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Íme a 16 nő, akiket a magyar Simon Böske legyőzött az 1929-es Miss Európa-versenyen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra