Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
III. Károly angol király neve évszázados emlékeket és viszályokat idézhet fel

III. Károly angol király neve évszázados emlékeket és viszályokat idézhet fel

2022. szeptember 20. 12:35 Múlt-kor

<

A Stuartok öröksége

„III. Károly”, a Stuart trónkövetelő

Attól függően, kit kérdezünk, már volt III. Károly nevű király a Brit-szigeteken. 1688-ban II. Károly öccsét, II. Jakabot az úgynevezett dicsőséges forradalom során megfosztották trónjától; leszármazottai és támogatóik, a jakobiták viszont többször is felléptek az angol korona iránti igényükkel.

Jakab unokája, Stuart Károly Eduárd (népszerű nevén Bonnie Prince Charlie, vagyis Szép Karcsi herceg) vezette a sikertelen 1745–46-os jakobita felkelést. Egészen odáig ment, hogy III. Károly néven hivatkozott magára, de sem Nagy-Britanniában, sem az európai uralkodók körében nem ismerték el ekként.

III. Károly: egy megosztott királyság ura

A jakobita trónöröklést főleg Skóciában máig elismerik neojakobita csoportok és legitimista szervezetek, mint például az 1926-ban alapított Royal Stuart Society. Számukra Károly névválasztása tiszteletlennek tűnhet a száműzött Stuartokkal szemben. A VII. György név Károly nagyapja és dédapja, VI. és V. György előtt tiszteleghetett volna. A III. Károly választása ezzel szemben politikai – ellentmondásoktól sem mentes – mellékzöngéket hordoz.

A 19. századra a jakobita mozgalom veszett, de romantikus felhangokkal bíró ügyként élt a köztudatban. Viktória királynő, I. Jakab leszármazottja is leírta naplójában, hogy „ereimben Stuart vér folyik”. II. Erzsébet Viktóriához hasonlóan közismerten szerette Skóciát. Az elhunyt királynő talán anyjának a Stuartokhoz kötődő családja iránti tiszteletből választotta elsőszülött fiának a Károly nevet – vagy éppen ellenkezőleg, a név a monarchia kísérlete lehet a Stuartok emlékezetének az uralkodó Windsor-ház legitimitásával való összebékítésére.

A skót nacionalista érzelmek felerősödése számos kérdést vetett fel egy Egyesült Királyság egységével kapcsolatban. A királynő halála felerősítheti az újabb függetlenségi népszavazásért küzdő hangokat. A monarchia döntése, amivel a legismertebb jakobita trónkövetelő nevét emelik uralkodói rangra, az utolsó skót királyi család emlékének felelevenítését szolgálhatja, ezzel is hangsúlyozva az uralkodó szuverenitását az Egyesült Királyság egésze fölött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

III. Károly angol király neve évszázados emlékeket és viszályokat idézhet fel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra