Múlt-kor.hu

II. világháborús repülőroncsot találtak a tenger fenekén

II. világháborús repülőroncsot találtak a tenger fenekén

2015. november 18. 18:15

Az ausztrál légierő és az ausztrál haditengerészet búvárcsoportja nemrég egy második világháborús repülőgép roncsaira bukkant a Korall-tengerben. A kutatók videót is készítettek a viszonylag jó állapotban megmaradt roncs megtalálásáról.

A Catalina A24-25 típusú gépet japán tengeralattjárók és áruszállító hajók elleni hosszú távú bevetéseken használták. A Catalinából 1943. febuár 28-án egy 17 órás bevetés teljesítése közben kifogyott az üzemanyag, így a gép a tengerbe csapódott. A fedélzeten tartózkodó 11 ember életét vesztette. Az újonnan nyilvánosságra hozott felvételen a víz alatti búvárok láthatók munka közben.

Mint a légierő parancsnoka, Leo Davies elmondta, a felfedezés fontos részét képezte a korábbi háborúkban eltűnt katonák keresésére indított projektnek, amelynek során már 3124 második világháborúban, valamint 18 koreai háborúban harcolt katonát is találtak. Davies hozzátette, hogy különösen a katonák utódai számára jelenthet megkönnyebbülést, hogy tudják, hol nyugszanak szeretteik.

A repülőt eredetileg Cairntól mintegy 56 kilométerre délre találták meg 2013-ban, ám a rossz időjárási viszonyok és tervezési nehézségek miatt a további vizsgálatokat két évvel elhalasztották. Az Ausztrál Királyi Légierő által kiadott közlemény szerint a roncsot a tenger fenekén hagyják, hogy így tisztelegjenek a – feltehetően a gépbe temetve nyugvó – legénység előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

II. világháborús repülőroncsot találtak a tenger fenekén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra