Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így nézett ki a szolnoki végvár 1552-ben

2015. január 22. 16:58

Szolnok rendkívül jelentős szerepet töltött be a magyar történelemben, azonban mindezidáig igen kevés régészeti kutatás folyt a területén. Egy fiatal kutatókból álló csapat nemrégiben animációs filmet készített a Tiszai végvárról, amely a török orra előtt felépített erősség 1552-es állapotát, valamint történetét mutatja be.

Szolnok történelmi rekonstrukcióján már évek óta dolgozik Szakonyi Balázs modellező és Dr. Kertész Róbert régész. A napokban megjelent film Szolnok 1552­-es állapotáról készült, közvetlenül arról az időszakról, mielőtt az oszmánok elfoglalták volna az erősséget.

A film előkészületei nagyjából két évvel ezelőtt kezdődtek, de a források feldolgozása miatt a munka elhúzódott, és csak az utóbbi hetekben nyerte el végleges formáját a videó. A digitális rekonstrukció nehéz feladat, hiszen általában nagyon kevés adat áll rendelkezésre. A régészeti kutatás azonban rendszeresen szolgál újabb és újabb eredményekkel, amelyek mindig további módosításokkal járnak. Az elkészült filmben látható modellen már most tudnának árnyalni, de - ahogy a Digitális Legendárium munkacsoport egyik munkatársa, Horváth Zsolt a Múlt-kornak írta - a jövőben amúgy is szándékukban áll frissíteni az anyagaikat, ha az újonnan felmerült adatok indokolják azt.

Szolnok rendkívül jelentős szerepet töltött be a magyar történelemben, azonban mindezidáig igen kevés régészeti kutatás folyt a területén. A vár nem csak azért érdekes, mert az ún. modus hungaricus építési stílus egyik korai példája, de az olasz­bástyás erődítések hazai képviselői között is az elsők között tartjuk számon. A hatalmas, megközelítőleg 6000 hektáros vár a maga korában is kimagasló hadmérnöki kivitelezésűnek számított, és bár 1552­-es ostromát kudarcként jegyzi a történetírás, érdemes mélyebb összefüggéseiben vizsgálni a vár és történetének kapcsolódásait. A röviddel a vár elestét követő híres egri ostrom például kétségkívül másképp végződött volna, ha a szolnoki vár bevétele nem késlelteti az oszmán seregek felvonulását Eger alatt.

A film nem csak ennek az időszaknak a történelmi eseményeit vázolja fel Szolnok vonatkozásában, de bepillantást nyújt a vár építésének és szerkezetének titkaiba is. Számba veszi a főbb ismert építményeket, és megmutatja az erődítményt madártávlatból is. A videót az alkotók nem tudományos céllal készítették, inkább csak egy kis ízelítőt adtak abból, amit az elkövetkezendő évek során szándékukban áll kidolgozni, jóval tágabb keretek között. Elmondásuk szerint négy fontos korszakát szeretnék rekonstruálni a városnak: az Árpád-kori, az 1552-­es, egy török kori és egy Rákóczi korabeli állapotot.

Szolnok

A filmet készítő Digitális Legendárium munkacsoport egy fiatal,­ a történelem és hadtudomány iránt érdeklődőkből álló­ csapat. Elsődleges céljuk, hogy a modern technika eszközeivel közelebb hozzák a fiatalok számára a történelmet. A csapat jelenleg kilenc főből áll, mindenkinek megvan a maga szakterülete. Szakonyi Balázs például a várakra specializálódott, nyolc rekonstrukciós videót készített eddig az elmúlt évek során, és jelenleg is több vár modelljén dolgozik. Közösen eddig csak néhány kisfilmet készítettek. Legutóbb az 1914­-es limanovai csatát dolgozták fel a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen egy 20 perces film keretében, amely nagy sikert aratott a lengyel közönség körében, és hamarosan itthon is látható lesz.

Még több információt Szolnok váráról itt talál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így nézett ki a szolnoki végvár 1552-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra