Múlt-kor.hu

Így néz ki Tutanhamon felújítás alatt álló külső aranyozott fakoporsója

Így néz ki Tutanhamon felújítás alatt álló külső aranyozott fakoporsója

2019. augusztus 5. 11:22 MTI

A nyilvánosságnak is bepillantást engedtek Egyiptomban vasárnap Tutanhamon fáraó legkülső aranyozott fakoporsójának restaurálási munkálataiba.

Nemcsak Egyiptom, hanem az egész világ szempontjából egyedülálló történelmi tárgyról van szó – jelentette ki Hálid al-Ináni egyiptomi régészeti miniszter az épülőfélben lévő Egyiptomi Nagymúzeumban tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta, hogy a 3000 éves, 2,23 méteres szarkofág, amelyet az ifjú fáraó portréja és a királyi jelvények díszítenek, nagyon kényes állapotban van, mert 1922-es felfedezése óta soha nem restaurálták.

A leghíresebb egyiptomi fáraó múmiáját rejtő három szarkofág közül a legkülsőt július közepén szállították át a luxori Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő, 2020 végére átadandó Egyiptomi Nagymúzeumba, hogy leendő helyén restaurálják.

A repedezett aranyozású szarkofág helyreállítása legalább nyolc hónapot vesz igénybe – közölte al-Ináni. Az épülő Nagymúzeum 2020 végére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható.

A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képmásai díszítik.

Így néz ki Tutanhamon felújítás alatt álló külső aranyozott fakoporsója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra