Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Így lett Új-Amszterdamból New York

Így lett Új-Amszterdamból New York

2022. szeptember 8. 11:50 Múlt-kor

Bár nem volt elegendő puskapora ahhoz, hogy elsüsse ágyúit és mindössze 150 bevethető emberrel rendelkezett, New Amsterdam (Nieuw Amsterdam) kormányzója, Peter Stuyvesant harcolni akart az angolokkal. De bármennyire is eltökélt volt, Stuyvesannak végül visszavonulót kellett fújnia egy rendkívül nagylelkű angol ajánlatnak köszönhetően, amely személy- és vagyonbiztonságot garantált mindazok részére, akik alávetik magukat az angol király uralmának.

Az Újvilágban létrehozott holland kolónia sorsa végleg megpecsételődött, amikor II. Károly angol király elhatározta, hogy újraszervezi tengerentúli gyarmatait és megszerzi az Atlanti-óceán túloldalán fekvő holland gyarmatokat is, amelyeknek az irányítását öccsére, Jakabra, York hercegére szándékozott hagyni.

A ködös Albionból négy hajó és 2000 ember indult útnak, hogy teljesítse a király óhaját.

A hollandok a 17. század elején kezdték el Észak-Amerika kolonizációját. 1624-ben a Holland Nyugat-indiai Társaság hathatós közreműködésével megalapították Új-Hollandiát.

Az akkori kolónia magja a mai New York, Long Island, New Jersey, Delaware és Connecticut területén feküdt, fővárosa a Manhattan szigetének déli csücskén elhelyezkedő New Amszterdam (Nieuw Amsterdam) volt.

A korabeli holland dokumentumok szerint a telepesek különböző árucikkekért – amelyek összértéke egy 19. századi kalkuláció szerint mindössze 24 dollárra rúgott – vásárolták meg Manhattan szigetét a helyi indiánoktól.

Hogy tényleg megvették a területet vagy sem, azt nem tudjuk biztosan, de azt igen, hogy a telepesek jelentős része dohánytermesztésből, illetve dohány- és hódprém-kereskedelemből tartotta fenn magát, és ha úgy adódott, akkor harcolt a helyi indián törzsekkel, illetve a szomszédos angol kolóniákkal is.

II. Károly hajói 1664. szeptember 5-én jelentek meg Manhattan partjainál. A hollandok kormányzója, Peter Stuyvestand fel akarta venni a küzdelmet az angolokkal, de emberei és a lakosság szembehelyezkedett akaratával és nem akarták kockáztatni az életüket, mivel személyes szabadságukat és tulajdonukat az angolok egy békés hatalomátadás esetén garantálták.

Pár nappal később, szeptember 8-án, a korábbi holland kolónia fővárosát, New Amsterdamot (Nieuw Amsterdam) a király öccse, Jakab yorki herceg tiszteletére átkeresztelték New Yorkra.

Az angolok egy vibráló, multikulturális várost örököltek a hollandoktól, ahol a tolerancia alapkövetelménnyé vált köszönhetően annak, hogy a város a kezdetektől fogva számtalan etnikumnak adott otthont.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így lett Új-Amszterdamból New York

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra