Múlt-kor.hu

I. világháborús gránátot találtak a burgonyák között egy chipsüzemben

I. világháborús gránátot találtak a burgonyák között egy chipsüzemben

2019. február 6. 12:59 Múlt-kor

Német gyártmányú, első világháborúból származó gránátot ástak ki a földből a burgonyákkal együtt Franciaországban, és szállították át Hongkongba. A krumplikkal együtt „leszüretelt” gránát tökéletesen beleolvadt a zöldségekkel teli ládába.

Csakúgy, mint nálunk a második világháborús bombák az építkezéseket, Franciaország északi részén az első világégésből maradt, fel nem robbant gránátok és egyéb tüzérségi eszközök színesítik meg és egyben teszik rendkívül veszélyessé a helyi mezőgazdasági munkálatokat. Nem véletlenül, ugyanis a központi hatalmak és az antant seregei több mint négy éven át harcoltak a helyszínen minden egyes talpalatnyi földért, amelyet jócskán beszórtak különféle bombákkal.

A most fellelt gránát német gyártmányú, két font (907 gramm) súlyú és több mint 7 centiméter átmérőjű, tehát méretre és kinézetre valóban összekeverhető egy burgonyával, viszont súlyra aligha.

Dave Macri hongkongi hadtörténész szerint a területet, ahol most burgonyát termesztenek, száz évvel ezelőtt lövészárkok szelték át. Mivel minden valószínűség szerint a helyszínt belepte a sár, az ellenség felé dobott gránát is szép lassan elfelejtődött, magyarázta a kutató. Miután elvonultak a seregek, az árkokat idővel feltöltötték, és újra a mezőgazdaság lett az úr. Több mint egy évszázadnak kellett eltelnie, hogy a föld alá került gránát újra előbukkanjon. Ezúttal „burgonyaként”.

Bármilyen fejlett is legyen egy mezőgazdasági gép, ott még nem tartunk, hogy megmondja, egy pityóka gumóját fordította ki a földből vagy egy világháborús gránátot, így a zöldségekkel együtt a veszélyes szerkezet is áthajózta a fél földet, és Hongkongban kötött ki. Nagy szerencse, hogy a föld alól kikerült tüzérségi eszköz hosszú álmából nem ébredt fel a szállítás, valamint a be- és kirakodás során. Csupán a Calbee Four Seas Company chipsüzemében a válogatás során szűrték ki, hogy az valójában nem is burgonya.

Macri szerint egy ilyen szerkezet még abban az esetben is veszélyes lehet, ha sohasem biztosították ki. „Ha valaki közel áll, másfél méteren belül, nemcsak megsérülhet, de az esetlegesen működésbe lépő szerkezet az életét is kiolthatja” – magyarázta a kutató. Hozzátette: ez azért nem az a fajta pokolgép, amellyel egy egész épületet romba lehet dönteni.

Miután a gyár dolgozói felfedezték a szerkezetet, azonnal értesítették a hongkongi rendőrséget és a tűzoltókat. A szakemberek speciális víznyomás alá helyezték a gránátot annak érdekében, hogy védett körülmények között felrobbantsák, és már senkire se legyen ártalmas a szerkezet.

I. világháborús gránátot találtak a burgonyák között egy chipsüzemben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra