Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

I. Erzsébet királynő kedvenc okkultistája azték obszidiántükörrel idézte a szellemeket

2021. november 8. 18:11 Múlt-kor

John Dee, a 16. századi udvaronc, I. Erzsébet angol királynő tudományos tanácsadója, a mágiával és a rejtett tanokkal is behatóan foglalkozott. Simára csiszolt obszidiánból készült mágikus tükrével a szellemeket próbálta szóra bírni. Egy új vizsgálat felkutatta Dee tükrének eredetét – amely nem a szellemvilág, hanem az Azték Birodalom.

Démoni mágia

Dee-éhez hasonló tükrök ismertek voltak már korábban is az azték kultúrából, de az ő tükrének eredetéről nincsenek feljegyzések.

A kutatók viszont most geokémiai elemzésnek vetették alá a tükröt alkotó obszidiánt – amely nem más, mint egyféle vulkáni üveg –, és sikeresen a mexikói Pachucához, az aztékok kedvelt obszidián-lelőhelyéhez kötötték azt.

Ez az eredmény megerősíti, hogy a tükör azték, és nem európai másolat, és hogy Dee az után szerezte be, hogy Mexikóból Európába érkezett.

Dee tudós és matematikus volt, akit érdekelt a mágia és a misztikum is; a tükör mellett más tárgyakat is használt, melyekkel az asztrológia, a jövendőmondás, az alkímia és a „démoni mágia” titkai igyekezett kifürkészni, írják a kutatók az Antiquity folyóiratban.

Dee állítása szerint az egyik ilyen tárgyat, egy láncon függő lila kristályt, Uriel arkangyal adta neki, olyan instrukciókkal együtt, melyeket követve előállíthatta a bölcsek kövét – az alkímia tudományának végső csodáját, mely örök életet ad, és képes a közönséges fémeket arannyá változtatni. Dee birtokában volt egy másik fekete tükör is, melyet cápabőr tokban tartott és a jövőbe tekintett vele – legalábbis állítása szerint.

[galeria_kep_35786]

Dee obszidiántükre, mely ma a londoni British Museum gyűjteményében található meg, mindkét oldalán csiszolt és majdnem tökéletes kör alakú. Átmérője 18,5 cm, vastagsága 13 mm, tömege pedig 882 gramm.

A tetején látható szögletes, áttört fül 33 mm hosszú, és fogantyúként szolgálhatott. A tükör mellett talált jegyzetek többféleképp hivatkoznak rá: „az Ördög Tükre”, „a Fekete Kő, melybe Doktor Dee a Szellemeit hívta”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

I. Erzsébet királynő kedvenc okkultistája azték obszidiántükörrel idézte a szellemeket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra