Múlt-kor.hu

Húsz lenyűgöző fénykép Ausztrália 20. század eleji antarktiszi expedíciójáról

Húsz lenyűgöző fénykép Ausztrália 20. század eleji antarktiszi expedíciójáról

2018. május 8. 16:53 Múlt-kor

1911-ben egy csoport tudós és kalandor indult el az Ausztralázsiai Antarktiszi Expedícióra, amely a kontinens korábban felfedezetlen részeit volt hivatott bejárni. Vezetőjük a geológus, felfedező és akadémikus Dr. Douglas Mawson volt, az expedíció pedig nagy mennyiségű tudományos információval szolgált és nagy szerepe volt a térség feltérképezésében.

A kutatók az Antarktisz Ausztráliától délre fekvő 3000 kilométernyi partszakaszát kívánták feltérképezni – utuk 1914-ig tartott. Több táborból készítettek meteorológiai megfigyeléseket, míg a kutyaszános csoportok a korábban be nem járt területeket térképezték fel.

A körülmények életveszélyesek voltak, maga Mawson is elveszített egy embert saját szános csapatából: Belgrave Ninnis hadnagyot, aki a szán mellett futva beleesett egy gleccserszakadékba, és soha többé nem látták. Ugyanezen incidensben Mawson és csapatának másik tagja, Xavier Mertz elveszítettek kutyáik közül hatot, élelmiszerük nagy részét, valamint sátrukat. Mindkét férfi hamar elkezdett leépülni, Mertz pedig végül meg is halt. Mawson egyedül végül visszajutott a táborba 30 nap alatt, az út folyamán maga is beleesett egy gleccserszakadékba, de túlélte. A hóvihar otthona című könyvében elmeséli elképesztő történetét, valamint az expedíció győzelmeit is.

Az 1914-ben véget érő expedíció megalapozta Ausztrália területi igényeit az Antarktiszon, ezek 1936-ban kerültek formalizálásra az úgynevezett ausztrál antarktiszi terület formájában. Többek között James Francis Hurleynek, a Denison-foknál lévő tábor fotósának köszönhetően fényképek gazdag archívuma áll rendelkezésünkre, amelyek megörökítik a hajmeresztő kalandot. Nem csupán a 20. század eleji felfedezők életébe nyújtanak betekintést, hanem az antarktiszi tájra, ahogy akkoriban kinézett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Húsz lenyűgöző fénykép Ausztrália 20. század eleji antarktiszi expedíciójáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra