Múlt-kor.hu

Honnan származnak a különféle karácsonyfadíszek?

2019. december 20. 09:33 Múlt-kor

A karácsonyi készülődés fontos része minden évben a karácsonyfa felállítása, és ennek, valamint a lakás vagy ház egyéb részeinek hangulatos feldíszítése. A fények, girlandok, angyalkák és más díszek évről évre változatosabb formákat öltenek, az óriási választékban pedig már-már elvész eredetük története, holott ennek tudatában talán még jobban értékeljük látványukat.

A girlandok

A karácsonyfa köré tekerhető hagyományos, ezüstszínű girlandok ugyan napjainkban leginkább műanyagból készülnek, eredetileg sokkal nagyobb értéket képviseltek, ugyanis valódi ezüstből készültek.

Az ezüstgirlandok a 17. század elején jelentek meg német nyelvterületen, ahol ezüstművesek készítették őket rendkívül vékonyra kalapált ezüstlapokból.

Első készítőjük neve a múlt homályába vész, népszerűségük folytán azonban a girlandok gyártása nem is maradt meg sokáig kézműves tevékenységnek: hamar megjelentek a gépek, amelyek nagyobb mennyiségben és gyorsabban képesek voltak előállítani őket.

A valódi ezüsttel ára mellett egy másik nagy gond is volt: a közelében elhelyezett karácsonyi gyertyák lángjától elfeketedett, így megjelentek az ónból, illetve ólomból készült változatok is. Ezek rendszerint túl nehezek voltak ahhoz, hogy a karácsonyfa ágai sokáig tartsák őket, ezért a műanyag változatok 20. századi elérhetővé válásával (elsőként Nagy-Britanniában) a valódi fémekből készült girlandok szinte teljesen el is tűntek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Honnan származnak a különféle karácsonyfadíszek?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra